Vissen die naar adem happen door extreme weersomstandigheden? Het komt steeds vaker voor, bijvoorbeeld door zware regenval. Om deze problemen aan te pakken en de vissen te redden zetten Sportvisserij Nederland en de federaties de VISambulance in, een speciaal uitgeruste aanhangwagen die noodhulp biedt aan vissen in moeilijkheden.
De VISambulance is geen traditionele ambulancebus, maar een goed uitgeruste aanhangwagen. "We voegen onder andere zuurstof toe aan het water, zodat de vissen beter kunnen overleven," vertelt Coesel. De aanhangwagen is voorzien van diverse reddingsmiddelen, zoals netten, emmers, bakken en vloten. "Hiermee kunnen we per keer honderden vissen redden."
Meldpunt
Alle regionale sportvisserijen hebben minstens één calamiteitenteam. Allemaal zijn ze aangesloten bij Sportvisserij Nederland, vertelt Robert de Wilt van de landelijke hengelbond. "Er is een speciaal meldpunt, waar mensen situaties kunnen melden – zoals vissen die duidelijk naar adem happen of grote vissterfte. Als het dan nodig is, rukt één van onze VISambulances uit."
De Wilt gaat verder: "Het team bestaat uit professionals die werkzaam zijn bij een hengelsportfederatie, vaak bijgestaan door vrijwilligers. Zij rukken alleen uit als er nood aan de man is. Hoe vaak dat is, verschilt per jaar. De meest actieve regio is Mid-West-Nederland, maar ook in Oost-Nederland kampen ze met veel waterproblemen."
Visambulance: meld vissen in nood
Zie jij vissen in nood? Maak in geval van calamiteiten altijd direct melding bij de betreffende waterbeheerder en bij de hengelsportverenging en -federatie. Die kunnen dan samen in actie komen om zoveel mogelijk vis proberen te redden en dode vis te ruimen. Daarbij maken de hengelsportfederaties tegenwoordig gebruik van calamiteitenteams en de VISambulance.
Deze pick-up met aanhanger is uitgerust met alles wat nodig is voor een reddingsactie: keernetten, sleepnetten, schepnetten, noodbeluchter, zuurstofmeter, apparatuur voor het elektrovissen en een grote transportbak die is voorzien van een zuurstofpomp. Dit om zo snel en efficiënt mogelijk te werk kunnen gaan bij het veilig vervoeren van vissen naar plekken met betere overlevingskansen.