Sterk voor Steuren: Bob Kreiken reist 3500 km en wil €50.000 ophalen voor de herintroductie van de steur

437
08 jul 2024

Bob Kreiken reist komende twee maanden voor het WWF 3500 kilometer voor de steur. Dit doet hij 1000 kilometer op de fiets en 2500 kilometer met de kajak. Onderweg spreekt hij met WWF-experts, haalt hij de locatiedata van de steur op en beschrijft hij de hindernissen die de migrerende oervissen ervaren. Het opgehaalde geld gaat naar het project voor de herintroductie van steuren in de Rijn en Donau. ‘Ik probeer precies hetzelfde te ervaren als de steur.’

Afgelopen donderdag startte Bob zijn fietsreis in Katwijk aan Zee. Op zijn eerste dag passeerde hij het hoofdkantoor van WWF-NL, ontmoette hij steurenexpert Niels Brevé (Sportvisserij Nederland) in Wijk bij Duurstede en werd hij verwelkomd door een grote regionale WWF-vrijwilligersgroep in Wageningen. Maar dit is pas het begin. Zijn uiteindelijke fietstocht moet eindigen in Ulm (Duitsland), waar hij gaat overstappen op zijn kajak voor zijn rit over de Donau. Deze tocht eindigt weer in Sfântu Gheorghe (Roemenië).

Hele bijzondere plekken ontdekken

“Het moment in de kajak, daar heb ik echt heel veel zin in”, zegt Bob. Hij heeft vooral zin om mooie plekken te ontdekken. “Langs het water zijn nog veel mooie dingen te zien uit de Romeinse tijd, dat vind ik prachtig. Maar er zijn nog veel andere mooie plekken. De Iron Gates (IJzeren Poort) in Servië, waar de Donau door het Karpatengebergte slijt. En de Donaudelta, waar je pelikanen kan zien. In de Donaudelta worden af en toe nog steuren gevangen."

"De steur speelt daar een grote rol in de culturele geschiedenis van vissersgemeenschappen. De achteruitgang van de steuren raakt ook hen. Om dat er overbevist wordt is het nu verboden om te vissen op steur. Helaas blijven de steuren gevangen worden omdat de kaviaar een hoge prijs oplevert op de zwarte markt en veel vissers nog geen alternatieve inkomstenbron hebben. Daarnaast lijkt mij het kamperen langs en op het midden van de rivier mij echt geweldig.”Steuren monitoren met kajak op de Donau

Als Bob Kreiken op 12 juli zijn reis over de Donau begint wordt zijn kajak door de Duitse tak van het bedrijf Innovasea voorzien van een hydrofoon. Dit apparaatje wordt geplakt aan de onderkant van zijn kajak. In de rivier zijn verschillende steuren voorzien van een zender. Als hij dan langst de steuren vaart worden de vissen geregistreerd. Uiteindelijk kan Innovasea bij het uitlezen van de hydrofoons zien of Bob een steur is tegengekomen tijdens zijn reis.

Ook zijn reis volgen?

Lees meer op de website van Bob of volg hem op Instagram.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.