Jan Terlouw (93 jaar) in memoriam

1394
19 mei 2025

Op 93-jarige leeftijd is Jan Terlouw overleden. Nederland verliest in hem niet alleen een invloedrijk politicus en geliefd schrijver, maar ook een bevlogen pleitbezorger van onze onderwaternatuur. Gedurende vele jaren heeft hij zich met hart en ziel ingezet voor het behoud en herstel van iconische vissoorten en hun leefgebieden. In nauwe samenwerking met Sportvisserij Nederland heeft hij hierin een onuitwisbare rol gespeeld.

Pleitbezorger van vrije vismigratie


Jan Terlouw was een uitgesproken voorstander van vrije vismigratie. Hij sprak zich herhaaldelijk uit tegen de negatieve effecten van waterkrachtcentrales op vispopulaties en ijverde voor het opheffen van verouderde installaties. Tegelijkertijd pleitte hij voor het stoppen met de bouw van nieuwe waterkrachtcentrales in Nederland.

Als boegbeeld nam hij deel aan een werkbezoek van de Tweede Kamer aan een waterkrachtcentrale in Limburg, georganiseerd door Sportvisserij Nederland. Zijn kennis, autoriteit en overtuigingskracht gaven gewicht aan de boodschap dat vrije migratie cruciaal is voor het voortbestaan van trekvissen. Ook bij de aanleg van de Oosterscheldekering speelde Terlouw een doorslaggevende rol: dankzij zijn inzet bleef deze open, waardoor een natuurlijke overgang van zoet naar zout water behouden bleef.

Voorzitter van de projectgroep Aalherstel


In 2009 werd Jan Terlouw benoemd tot voorzitter van de projectgroep Aalherstel, een initiatief van Sportvisserij Nederland in samenwerking met natuurorganisaties en wetenschappers. Onder zijn leiding werd gewerkt aan het herstel van de paling, een vissoort die al decennialang onder druk staat. Zijn betrokkenheid en visie brachten partijen samen en zorgden voor bewustwording en concrete stappen richting herstel.
Internationale inzet voor zalmherstel

Ook voor de zalm zette Terlouw zich intensief in. In samenwerking met Sportvisserij Nederland nam hij deel aan diverse projecten gericht op het terugbrengen van de zalm in de Nederlandse rivieren. Zo was hij persoonlijk betrokken bij een uitzet van jonge zalmen in Duitsland, in samenwerking met Der Atlantische Lachs, een vereniging voor zalmbescherming.
Daarnaast trad hij als voorzitter op tijdens een internationaal symposium over zalmherstel in het Zalmhuis te Rotterdam, georganiseerd door Sportvisserij Nederland. Zijn aanwezigheid onderstreepte het belang van grensoverschrijdende samenwerking en lange adem in ecologisch herstel.

Herintroductie van de steur


In 2012 was Terlouw betrokken bij de herintroductie van de Europese steur in de Nederlandse rivieren. In de Waal bij Nijmegen zette hij jonge steuren uit als onderdeel van een breed gedragen project van het Wereld Natuur Fonds, ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland. Met dit symbolische moment gaf hij opnieuw uiting aan zijn diepe betrokkenheid bij herstel van biodiversiteit in het Nederlandse watersysteem.

Een verdiende onderscheiding


Voor zijn jarenlange inzet voor vissen en hun leefomgeving werd Jan Terlouw onderscheiden met de Gerd Janssen Vlieg, de hoogste onderscheiding van de Vereniging Nederlandse Vliegvissers. Deze eer viel hem ten deel vanwege zijn uitzonderlijke bijdrage aan het behoud van vismigratie, de bescherming van bedreigde soorten en zijn rol als bruggenbouwer tussen politiek, wetenschap en natuurbescherming.

Een blijvende nalatenschap


Met het overlijden van Jan Terlouw is een markante en gedreven persoonlijkheid heengegaan. Zijn nalatenschap leeft voort in de verbeterde leefomstandigheden voor vissen, de bewustwording die hij wist te creëren, en de samenwerking die hij op gang bracht.
Sportvisserij Nederland is Jan Terlouw dankbaar voor zijn jarenlange betrokkenheid en onvermoeibare inzet.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.