Visblad TV - 'vlokken' op rooie rijers

26 aug 2014

Sommige manieren van vissen zijn tijdloos. Vlokvissen op ruisvoorn, bijvoorbeeld. Ultra-light puristen als Jan Schreiner en Cor van Beurden deden en beschreven het al in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw. Ook voor Ewout Smeerdijk uit Bodegraven is het nog steeds een fantastische manier van vissen op een van de mooiste vissoorten die ons land rijk is. Vandaar dat Ed met hem op pad ging voor een masterclass ‘vlokken’ anno 2014.

In elk helder en licht troebel water met waterplanten is – naast snoek en zeelt – volop ruisvoorn aanwezig. Met dit in het achterhoofd kiezen we vandaag voor Fort Wierickerschans als plaats delict van deze nieuwe episode van Visblad TV. Deze plantenrijke ‘fortgracht’ ligt vlakbij Ewout zijn woonplaats en werkplek als gemeenteambtenaar. Dit eeuwenoude water waar de nostalgie van af druipt staat echter wel barstensvol gele plomp en lelies, wat de landing van een forse ‘rooie rijer’ zou kunnen bemoeilijken. Tegelijkertijd bestaat er geen mooiere uitdaging dan de vissen juist te verrassen tussen die grote groene bladeren, waar normaliter geen enkel ‘gevaar’ dreigt voor een van de mooiste zoetwatervissen van Nederland. Jammer alleen dat we vanwege de stevige noordenwind moeten kiezen voor de ‘drukke kant’ van de slotgracht. Daar waar de weg loopt die ons scheidt van de Oude Rijn. Gelukkig is de vis hier gewend aan het drukke verkeer.

Klik hier voor het hele artikel en hieronder voor de video.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide