Vuurdoop - Nooit meer koude voeten

20 jan 2009

‘Oh nee, die zijn te klein’, was mijn eerste gedachte. Met schoenmaat 44 koos ik mijn winterlaarzen immers altijd minstens twee maten groter. Daarin passen een paar superdikke poolsokken en daarover weer voetjes van neopreen. En dan nog had ik het regelmatig koud… Met de Vierzonord van Le Chameau is daarin verandering gekomen.

Als íets een visdag grondig verziekt, is het wel een paar koude voeten. Onderaan begint immers de eerste kou, maar die trekt al snel omhoog en uiteindelijk ril je over je hele lichaam. Als notoir koukleum moest ik de Vierzonord van Le Chameau maar eens proberen. Mijn eerste reactie: daar krijg ik met geen mogelijkheid mijn dubbelbeklede voeten in! Natuurlijk mag je een gegeven paard niet in de bek kijken, maar na eerdere slechte ervaringen met ‘nooit-meer-koude-voeten-schoeisel’ maakte ik mij nu toch wel zorgen. Zeker met een vissessie in de ijzige kou en een snijdende wind voor de boeg, het beloofde een hele zit te worden. En dat is het ook als je urenlang stil zit te wachten achter je vaste stok of feederhengel. Banjerend door een snoekpolder of op een zout havenhoofd heb je dikwijls minder snel last van koude voeten.

EEN MAATJE MEER
Op naar de waterkant, tijd om de ‘te kleine’ Vierzonords (what’s in a name?) aan te trekken. De voetjes van neopreen liet ik thuis, mijn poolsokken trok ik voor de zekerheid toch maar wel aan. Het lukte maar net om de laarzen aan te trekken, maar door de prima pasvorm en puike wandeleigenschappen van het rubber liep ik prinsheerlijk en op warme voeten rond.

ECHTE TESTCASE
Die eerste keer testen had ik opvallend warme voeten, maar zoals gezegd bleef de temperatuur toen de nodige graden boven nul. Een beter bewijs van de bijzondere warme kwaliteiten van deze laars – adviesprijs 179 euro – werd onlangs echter geleverd tijdens een vispartij aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Die dag vormde zich regelmatig ijs in de oogjes van mijn feederhengel en zagen de maden en wormen alleen diep in de binnenzak van mijn dikke winterjas kans om te overleven. Ik had het echter geen moment koud, niet van boven en zeker ook niet beneden. Het schijnt hem te zitten in de combinatie van superdik rubber met neopreen, een speciale dikke en gripvaste zool en het ultra-isolerende inlegzooltje in de laars. Hoe het precies werkt weet ik niet en doet er ook niet echt toe, als ik maar warme voeten heb.


Ed Stoop heeft het in ieder geval niet meer koud.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.