Uitgelicht - Vissen mogelijk maken

23 jul 2009

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat je in een waterland als Nederland overal kunt vissen. Maar zo eenvoudig is het niet. Er moet veel worden gedaan om te zorgen dat je mag en kan vissen. En het zijn de hengelsportverenigingen die dit mogelijk maken. De circa twintigduizend bij deze verenigingen aangesloten vrijwilligers zetten zich jaarlijks in om ervoor te zorgen dat bijna twee miljoen Nederlanders lekker kunnen (blijven) vissen.

In nagenoeg alle landen is de visserij aan regels gebonden. Je hebt een visvergunning van de overheid en/of de toestemming van de watereigenaar nodig om te mogen vissen. In Nederland worden de visrechten van de meeste binnenwateren gehuurd door de hengelsportorganisaties. Als sportvissers hebben we onze visserij dus voor een groot deel in eigen hand. Hierdoor heeft Nederland een van de sterkste hengelsportorganisaties ter wereld. Doordat de 900 hengelsportverenigingen en regionale federaties veel van hun visrechten uitwisselen binnen Sportvisserij Nederland, kun je met de VISpas en Lijsten van Viswateren voor een paar tientjes het hele jaar in bijna 90 % van de Nederlandse wateren vissen.

Meer

Maar de hengelsportverenigingen doen meer. Ze onderzoeken en beheren de visstand en overleggen met waterbeheerders over de inrichting en beheer van het water. Daarbij zorgen ze voor een goede bereikbaarheid van het water en de aanleg van visvoorzieningen. Bovendien strijden ze tegen bedreigingen voor de visstand en de sportvisserij, zoals watervervuiling, overbevissing en beperkingen die dierenactivisten regelmatig proberen te realiseren. En natuurlijk kun je bij de verenigingen leren vissen. Zo zorgen ze naast allerlei gezellige activiteiten voor opleiding van de jeugd en geven zij op scholen les over vis en vissen. Volwassen sportvissers kunnen binnen de vereniging ervaringen uitwisselen en nieuwe technieken leren.


Sportvisserij Nederland wil de hengelsport voor zo makkelijk mogelijk maken.

Kansen

De hengelsportverenigingen vormen de belangrijkste organisaties binnen de hengelsport. Die staan – samen met de andere hengelsportorganisaties – de komende jaren voor de taak om de maatschappelijke positie van de hengelsport te verbreden, de sportvisserijmogelijkheden verder te verbeteren en goed en goedkoop te houden. Om de best mogelijke diensten en producten aan sportvissers aan te kunnen bieden, zullen we onze hengelsportverenigingen verder moeten versterken. Met meer vrijwilligers, meer aantrekkelijke activiteiten voor de sportvissers en meer leden. Een grotere binding en betrokkenheid van de aangesloten sportvissers. Meer publiciteit en contacten naar de samenleving. Beter zichtbaar en zichtbaar beter. Ook zullen we onze organisaties moeten verjongen en meer een afspiegeling moeten laten vormen van de sportvisserij en de samenleving.


Help meeHet voorgaande vraagt om een grote(re) betrokkenheid van de sportvisser. Als voorzitter van Sportvisserij Nederland ben ik trots op alle vrijwilligers die het vissen voor hun collega-sportvissers mogelijk maken. Maar zij kunnen heel goed hulp gebruiken om de sportvisserij verder te versterken. Help daarom mee als vrijwilliger en meld je aan bij je hengelsportvereniging! Binnen een vereniging kun je je op verschillende terreinen nuttig maken en ontwikkelen. Van zorg voor de visstand en het water, tot gezellig samen vissen en anderen (beter) leren vissen. Vrijwilligerswerk is leuk, leerzaam en je draagt ook nog eens bij aan het plezier en de ontspanning van een ander. Ik reken op u. Ook wat betreft mijn afsluitende woorden: Vissen? Altijd de VISpas mee!

Nol Sweep
Voorzitter Sportvisserij Nederland

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.