"Dass haben wir nicht gewusst!" Tja, daar sta je dan. Helemaal naar Duitsland gereden, mag je er niet zonder Prüfung vissen! Even een Prüfunkje halen? Moet je eerst effe op cursus. Kosten: ongeveer 200 eurie. En dan nóg moet je in Duitsland voor de meeste viswateren een aparte vergunning kopen. Inderdaad, die Duitsers hebben écht geen humor.
Italië dan maar? In Italië dien je een viskaart te halen bij een hengelsportzaak. Ik garandeer u dat de winkelier geen woord Engels spreekt. Na een potje gebarentaal, krijgt u een lege viskaart mee. Deze viskaart dient in het gemeentehuis te worden gestempeld. Welke stempel? Gewoon de duurste. Waarom? Wel eens voor een loket gestaan met tien hitsige Italianen achter je? Italianen houden niet van wachten. Niet je best gaan doen om de baliemedewerker te begrijpen, gewoon zoveel mogelijk stempels erop, klaar! Alleen zo voorkom je een aanslag op je leven. Vervolgens kun je bijna nergens vissen, want Italianen bouwen huizen rond hun meren.
Oostenrijk dan? Ik ken Oostenrijkse vissers die rond de 600 euro per jaar betalen en dan nog mogen ze maar op drie verschillende wateren vissen. Grapje zeker? Neen. Oostenrijk wordt het eerste land waar een pinautomaat naast de vissteiger komt, zeker weten.
Frankrijk!? Hou op man! In de maand mei een paar middagjes naast de caravan vissen? Koop maar fijn een dure jaarvergunning. Verkassen naar de overkant van de rivier? Jammer monsieur, de overkant ligt toevallig in een ander Departement, gaarne extra betalen.
Ik weet dat Joop Bongers, directeur Sportvisserij Nederland, nu op het puntje van zijn stoel zit. Hij hoopt dat ik in ga melden dat je in Nederland voor zo 'n 25 euro bijna overal mag vissen. Jammer Joop, ga ik niet doen. Moet je mij maar meer betalen. Kan ik ook eens in het buitenland vissen.
Herwin Kwint is auteur voor diverse karperbladen en publiceerde onder meer in 'Een woord van zwijgen'.