Zeevissen - nieuwe vissoorten en hightec hengels

17 dec 2009

Dankzij een snel veranderende visstand en technologische ontwikkelingen gaan de zeevissers van ons land een spannend decennium tegemoet. Steeds meer ‘zuidelijke’ vissoorten komen dankzij het opwarmende water onze kant op en moderne materialen maken worpen van 100 meter bijna kinderspel.

Hét Visblad blikt met ervaringsdeskundige Kees Westdorp en bioloog Bert Zoetemeyer vooruit. Lees hier het hele artikel (PDF). Keest Westdorp heeft in de praktijk al een beetje in de toekomst kunnen kijken toen hij de opzienbarende nieuwe Penn O-Tech strandhengel aan een test mocht onderwerpen. Hieronder doet hij verslag van zijn bevindingen. 

"Het idee om een hengel te fabriceren met gaten kwam uit een heel andere hoek dan de hengelsport. We kennen het principe van minder luchtweerstand en dus meer snelheid natuurlijk al uit het tennis, waar de rackets volgens dit principe worden gemaakt. Toch was dit moeilijk toe te passen voor een hengelfabrikant: een hengel wordt in de vorm van matten om een stalen mal gewikkeld en zo opgebouwd. Om daar dan ook nog gaten in te maken was een bijna onmogelijke opgave.



Toch kreeg ik een jaartje geleden het eerste prototype van de O-Tech in mijn handen gedrukt. In eerste instantie was ik vooral verbaasd over het gewicht van de hengel: je zou denken dat er vanwege de gaten er meer materiaal gebruikt moet worden, maar het gewicht viel alleszins mee. Hij was voor mij persoonlijk wel wat aan de zachte kant, maar gooide geweldig . Inmiddels zijn er een aantal verbeteringen toegepast en staat er binnenkort werkelijk een juweeltje in de hengelsportzaken te pronken .

Om deze stok in de praktijk te testen ben ik met fotograaf Bram Bokkers een uurtje gaan vissen in de Nieuwe Waterweg. Die dag stond er een vette ZW 6 op de kant te blazen en dat betekent dat er behoorlijk zwaar gevist moet worden om de vette proppen aas nog een beetje weggezet te kunnen krijgen. De cliplijnen die ik de week daarvoor nog in Gambia had gebruikt, hadden de juiste haakmaat en werden voorzien van zes dikke pieren. Met een 190 gram ankerlood vertrok de onderlijn richting vaargeul. Bram was gelijk verbaasd over de afstand die ik onder deze omstandigheden nog wist te halen. Nou kan ik natuurlijk best aardig uit de voeten waar het ver werpen betreft, maar met het lage gewicht van deze hengel  was ik eerlijk gezegd ook best verrast.

 

Vanwege de gaten heeft de hengel minder luchtweerstand, wat duidelijk te merken is. Bovendien heeft de O-Tech een zeer gevoelige top en dus een mooie beetregistratie. Daarbij bezit het tweede deel een niet al te harde actie, waardoor het aas perfect op de haak blijft zitten. De oude K2 heeft natuurlijk massa en is een ideale stok onder deze omstandigheden, maar dit nieuwe stukje technologie is zeker een aanwinst voor de toekomst van de wereldwijde zeehengelsport. Ik denk zelfs dat we er in andere hengelsportdiscipline's zullen zeker nog meer van zullen gaan horen.



Uit het bovenstaande kun je wel opmaken dat ik erg enthousiast ben over deze nieuwe ontwikkeling in de zeehengelsport. In de komende wintermaanden zullen we met het PENN-team zeker met deze nieuwe hengel aan de slag gaan. Op het moment dat ik dit schrijf is het de verwachting dat deze stok rond de kerst zijn intrede doet in de Nederlandse hengelsportzaken."

Deze wijting was er als de kippen bij om zich met de nieuwe strandhengel van Penn te laten vangen.

-> meer zeevissen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.