Vliegvissen - De grens over naar de Eifel en het Sauerland

20 mrt 2008

Het voorjaar is de mooiste tijd om er met de vliegenhengel op uit te trekken: de natuur ontwaakt, insecten worden weer actief en de vis vreet zich vol aan deze overvloed. Voor Jan Kamman hét signaal om in stromend water op forel te gaan vissen.

Daarvoor wipt hij net de grens over naar Duitsland. In de Eifel en het Sauerland liggen vele beken waar je met de vlieg op salmoniden zoals vlagzalm en bruine forel kan vissen – en dat op nog geen drie uur rijden vanuit het midden van Nederland. In dit artikel legt Jan Kamman kort en bondig uit wat je aan basiskennis (vergunningen, materiaal en vistechnieken) nodig hebt om succesvol in stromend water te kunnen vissen. Hieronder staan nog wat extra tips voor een geslaagde vistrip.

Zoek beken en riviertjes met een afwisselende structuur: smalle trajecten met stroomversnellingen en brede stukken met een rustige(re) stroming en pools bieden variatie in omgeving én visserij.

Zie je activiteit aan het oppervlakte in de vorm van kringen die worden veroorzaakt door azende vis, bind dan een droge vlieg aan. De Adams is een standaardvlieg die multi-inzetbaar is: deze doet het altijd en overal goed.

Is er geen activiteit waarneembaar aan het wateroppervlakte, kies dan voor goudkopnimfen. In dat geval is de Hare's & Partridge een goede en betrouwbare keuze.

Het voorjaar is de mooiste tijd voor een vistripje naar het buitenland. De vis is dan inmiddels afgepaaid en weer druk bezig om aan te sterken – en aast dus extra gretig. Bovendien is het in het voorseizoen rustiger omdat het merendeel van de toeristen en recreanten er dan nog niet op uit is getrokken.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.