Strandvissen 'light'

23 nov 2018

Wie bij strandvissen met ruig najaarsweer aan dikke lijnen en zware werpgewichten denkt, heeft volgens Kai Jonkmans (38) een verkeerde voorstelling van zaken. Zeevissen anno 2018 kan veel lichter en subtieler dan vaak wordt gedacht. Aan het strand van het Noord-Hollandse strand van Groote Keeten doet hij het strandvissen ‘light’ uit de doeken.

De westenwind van ruim kracht vijf blaast recht in ons gezicht zodra we het duinpad oversteken. In onze ogen priemt de felle zon. Eenmaal op het strand is het uitzicht een traktatie: de ruige zee steekt scherp af tegen donkere wolkenpartijen, in de verte trekt een bui over het strand. Kai stapt stevig door, de voorbij zoevende zandkorrels en plukken schuim negerend. Voor hem is dit beeld niet uitzonderlijk en met het terrein is hij vertrouwd. Al acht jaar lang vist hij elke week wel twee à drie keer aan de Noord-Hollandse kust tussen IJmuiden en Den Helder. Vooral de ‘Schagense stranden’ – van Petten tot Groote Keeten – kent hij als zijn broekzak. Kai is geboren en getogen in de kop van Noord-Holland. Zijn vader en zijn opa waren ook strandvissers, minstens zo fanatiek als hij.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

> Meer zeevis-artikelen in het archief.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide