Witvissen: Beter barbelen

25 apr 2019

Dankzij de verbeterde waterkwaliteit en nieuw aangelegde vistrappen is de barbeel tegenwoordig een algemeen voorkomende trekvis in onze rivieren. Maar hoe kun je deze spectaculaire sportvis nou het beste vangen? Zes barbeelexperts doen speciaal voor Hét VISblad hun állerbeste tips uit de doeken.

1. Frank Pulles: voerhengel


Langs een idyllisch beekje zul je Frank Pulles niet snel tegenkomen. Hij is een rasechte riviervisser met een voorkeur voor stroming, kribben en scheepvaart. Frank vist in ons land daarom bijna uitsluitend op de Waal en IJssel. “Deze grote rivieren stellen stevige eisen aan je materiaal. Zo vis ik met pittige hengels waarmee je eenvoudig een voerkorf van 150 gram wegzet. Als hoofdlijn pak ik 32/00 nylon, mijn onderlijn is een 28/00 nylon lijn – een voorslag gebruik ik nooit omdat daarbij vaak vuil op de knoop blijft hangen. Die diameters heb je echt nodig, zowel vanwege de kans op een grote barbeel als de vele obstakels onder water.” Als aas kiest hij uitsluitend voor maden. “Barbeel is er gek op en ik vind het leuk om tussendoor brasems en grote windes te vangen.” Frank vist altijd met twee hengels. “De stroomopwaartse hengel dient als voerhengel. Daarmee breng ik elke vijf tot tien minuten een korf met maden en hennep. De tweede hengel positioneer ik iets stroomafwaarts en is voorzien van een werpgewicht en een dwarrellijn. Aangezien het cruciaal is om met beide hengels op dezelfde afstand te vissen, zet ik de lijn vast achter de lijnclip.”

Lees hier het volledige artikel.

> Meer witvissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide