Karpervissen: weer of geen weer

03 feb 2021

Hoewel karpervissen natuurlijk geen exacte wetenschap is, zijn er wel degelijk weersinvloeden waarop je kunt letten bij het kiezen van je stekken en de momenten waarop je gaat vissen. Karperspecialist Bart van Bezouw (32) besprak met Hét VISblad de belangrijkste factoren en hoe die het aasgedrag van karper sturen.

Karper is gevoelig voor temperatuur en houdt zich graag op in warmer water, mits dit ook voldoende zuurstof bevat”, steekt Bart van wal op de vraag om een ruwe schets van ‘zijn’ vis. “Tevens is de karper een redelijke alleseter en een gewoontedier dat – net als veel andere vissoorten – vasthoudt aan bepaalde patronen bij het zoeken naar voedsel. Slim zijn karpers niet per se, maar ze leren wel uit ervaring. Vooral oudere vissen weten vaak heel precies waar ze onder welke omstandigheden voedsel kunnen vinden. Hoewel elk water(type) net weer anders reageert op zaken als luchtdruk en wind, heb ik uit mijn eigen observaties en de gegevens die ik heb bijgehouden in de loop der tijd ook de nodige algemene conclusies kunnen trekken. Van bevriende, fanatieke karpervissers heb ik ook veel geleerd. Harde regels en vangstgaranties bestaan natuurlijk niet, maar met de punten in dit artikel als leidraad kun je wel efficiënter vissen. Dit omdat je nu eenmaal beter vangt als de karper actief is en gretig aast.”

Lees hier het volledige artikel.

> Meer karpervissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.