Witvissen: wasmotlarven voor 'groter wild'

16 jan 2022

Peter van der Heijdt (56) prikte in 2014 voor het eerst een wasmotlarve op zijn haak en heeft de rupsen sindsdien altijd paraat voor witvis. Hoe vis je ermee en waarin schuilt de vangkracht? Hét VISblad kreeg op een zonnige najaarsochtend alle ins en outs.

“Nou, vandaag zijn jullie waarschijnlijk snel klaar”, meldt Peter met een grijns wanneer we hem ’s ochtend aantreffen op de afgesproken visstek, aan de rand van de Noord-Hollandse polder pal naast een woonwijk in De Rijp. De geboren Fries heeft er al een uurtje opzitten en wijst bij wijze van hint op de donkere vissenrug in zijn landingsnet,
die íets boven het water uitsteekt. “Een giebel, net gevangen. Ik heb hem expres even bewaard voor de foto.” Terwijl Peter met zijn vangst wordt vereeuwigd, knijpt hij regelmatig zijn ogen dicht tegen de felle zon die nog laag staat. “Ja, dat zijn ze”, klinkt het even later bevestigend zodra we onze blik op een bakje met witte rupsen laten vallen.
“Ook die giebel ving ik met een wasmotlarve.”

Lees hier het volledige artikel.

> Meer witvissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide