Witvissen: penvissen op zeelt 'koude stijl'

16 apr 2022

Zeelt kun je twaalf maanden per jaar vangen, al is het vissen op zeelt in de winter en het vroege voorjaar iets voor doorzetters. We volgen fanatiek penvisser Olav Peters (54) als hij begin februari zijn dobber laat zakken in het koude water van de polders in de Alblasserwaard.

“Deze kant op”, gidst Olav ons op een vroege morgen begin februari door de bushbush van bramenstruiken in de polder. Niet veel later staan we aan een brede wetering, door de bosschages achter ons enigszins beschut tegen de straffe en koude noordenwind. “Die wind is niet ideaal”, geeft Olav grif toe, “maar desondanks kun je nu gewoon zeelt vangen hoor. 

Vorig jaar was het omstreeks deze tijd nog een tikje kouder en toen heb ik – hoewel niet steevast elke sessie – ook de nodige vis weten te vangen”, zegt hij terwijl-ie swipend door het fotoalbum op zijn smartphone gaat. De plaatjes van ijskoude Tinca tinca’s liegen er niet om: ook in de winterperiode en vroege voorjaar is het mogelijk om gericht én met succes op zeelt te vissen.

Lees hier het volledige artikel.

> Meer witvissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.