Witvissen: baarspeuteren

22 feb 2011

Voor wie niet in de kop van Noord-Holland woont, is baarspeuteren waarschijnlijk een volstrekt onbekende vorm van hengelsport. Toch heeft deze ultralichte visserij veel raakvlakken met het hedendaagse wedstrijdvissen en kun je het overal in Nederland doen. Voor fervent baarspeuteraar Richard Pronk, eigenaar van Nipro Hengelsport in Sint Maarten, reden genoeg om de Visbladlezers kennis te laten maken met deze onontdekte, en bovenal leuke vistechniek!

In antieke visboeken zie je nog wel eens foto’s van hele rijen mannen langs een slootje, vissend met korte hengeltjes tussen het riet vlak voor hun voeten. Zie hier het traditionele baarspeuteren. Noord-Hollander Richard Pronk (35) is ermee opgegroeid. “In mijn jeugd ging ik zondags steevast met mijn vader mee naar baarspeuterwedstrijden. Ook op vakantie naar Friesland gingen de baarshengeltjes altijd mee. Sindsdien ben ik verkocht.” Gevraagd naar wat er nou zo leuk is aan baarspeuteren, rekent Pronk maar meteen met een aantal vooroordelen af. “Niks oubollig. Baarspeuteren is fantastisch. Het geeft een competitiegevoel, je krijgt er een kick van. Het gaat om vistechniek, snelheid, materiaalkeuze, tactiek, hoe je je aas beweegt.” Het zijn woorden die je ook uit de mond van de gemiddelde wedstrijdcrack anno 2010 zou kunnen optekenen.

Lees hier het hele artikel. (PDF)

-> Meer witvisartikelen

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.