Vliegvissen - barbelen 'on the edge'

20 jun 2012

‘Een stukje buitenland in Nederland.’ Zo wordt de Limburgse Grensmaas – die loopt vanaf de stuw bij Borgharen (nabij Maastricht) tot aan Roermond – vaak omschreven. De naam verraadt het al: deze grensrivier scheidt een groot deel van Limburg van onze zuiderburen. Het is een prachtige omgeving om in te vertoeven. Al helemaal bij een lage waterstand, als de Grensmaas door een soort van pittoresk verscholen dal stroomt. Vincent Derks verklapt je deze maand hoe je de Grensmaasbarbelen succesvol met de vliegenhengel kunt belagen.

Op de Grensmaas vindt geen scheepvaart plaats – die wordt omgeleid via het Julianakanaal – waardoor er ook geen vaargeul aanwezig is. De rivier kent daardoor een enorme verscheidenheid aan stroomversnellingen, ondieptes, eilandjes en diepere geulen. Dit maakt het een ideaal leefgebied voor vriend Barbus barbus: een populair doelwit voor veel vliegvissers. Menigeen heeft ze wel eens gevangen tijdens een weekendje vissen in de Eiffel of Ardennen. Weinig vliegvissers weten echter dat de barbeel ook prima in eigen land te vangen is; in de Grensmaas.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer vliegvisartikelen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.