HSV Service

Visionair 40 : Tien jaar Visionair

4470
21 jun 2016

Met Visionair nr 40 is het eerste decennium van dit populaire informatieve magazine een feit. In deze Visionair is er aandacht voor de nieuwe viswijzer waarop de paling rood gekleurd staat. De lijst laat wel een lichte verbetering zien van de zoetwatervissen. Meer over paling is te lezen in het artikel ‘Was de aal maar aaibaar’.

Onderzoek en beheer

Bij Meerweg werd tien jaar geleden het eerste visvriendelijke gemaal van Nederland in gebruik genomen. Dit moest een voorbeeld zijn voor de rest van het land. Deze innovaties worden nu ook gebruikt bij andere gemalen. In Brabant is de keuzewijzer stadswateren ontwikkeld. Gemeenten en waterschappen hebben hiermee een instrument in handen om door maatwerk een stadswater optimaal in te richten en effectief te beheren.
Dat grote vissen noodzakelijk zijn voor het nageslacht van de soort is in de westerse wereld wel bekend. Maar hoe maak je dit hogerige Afrikanen wijs? Columnist Cees van Kempen doet een poging.
Beheren is een, maar zorgen over de kwaliteit zijn er ook. In het artikel over neonicotinoïden (waarin bestrijdingsmiddelen zitten tegen plaaginsecten) worden deze beschreven. Deze stoffen komen uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht, waar zij een bedrijging vormen voor de aanwezige macrofauna en dus ook voor vissen.


Terugkerende vissen

In 1952 werd een foto genomen van een zeer grote steur. Willem Lavooi en Janny Slingerland-Klop blikken terug op dat moment toen zij oog in oog stonden met deze laatste in Nederland gevangen steur. Gelukkig zijn er ook vissen die terugkeren in onze wateren, zoals de kleine modderkruiper die bij toeval werd ontdekt. De meivis, ofwel de elft, is dankzij een herintroductieprogramma zich weer natuurlijk aan het voortplanten in de Rijn. Met het ‘Masterplan voor visstand en visserij in het IJsselmeer’ streven diverse partijen naar een (vis)rijk IJsselmeer, met goede potenties voor vis, natuur, recreatie, sportvisserij en een kleinschalige, duurzame beroepsvisserij.


Vissen is een dubbelzinnig genoegen

Kunst is meer dan je direct ziet, dat geldt zowel voor de schilderkunst als de literatuur uit de 17e eeuw. Veelal werden erotische boodschappen verborgen in de kunstwerken.
De fijninstumentenmaker Ari ’t Hart maakt de mooiste reels. Zijn visie: “Functioneel moet het zijn, maar mag het ook mooi zijn?” Zijn reels gaan de hele wereld over. Tot slot is er in de Zijlijnen onder meer aandacht voor de ruisvoorn die een fijnproever blijkt te zijn.

Wil jij als sportvisser ook eens meer verdiepen in de achtergronden van vis en water? Neem dan vooral een abonnement op 

Klik hier voor de volledige inhoudsopgave (pdf). 





Bekijk het online archief


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.