HSV Service

Karpers uitgezet in visvijvers (video)

11589
25 apr 2017

Afgelopen maand zijn verspreid over heel het land karpertjes uitgezet in visvijvers. Onder meer via leverancier Visserijbedrijf Kalkman is bijna 8 ton aan kweekkarper uitgezet in 21 verschillende karpervisvijvers.

De karperuitzet volgt op de voorlichtingsavonden die Sportvisserij Nederland afgelopen najaar op tien plekken in Nederland heeft gehouden. Tijdens deze avonden kregen verenigingen uitleg over de voordelen van een karpervijver. Er werd met veel enthousiasme gereageerd en uiteindelijk waren er eenentwintig verenigingen die een verenigingswater wilden omtoveren tot karpervisvijver. Dit zijn afgesloten, kleine vijvers met als enige functie de sportvisserij.

Het inrichten en optimaal beheren van een karpervisvijver is wat anders dan een traditionele visvijver bestieren. Door het hoge visbestand wordt er meer gevraagd van het dagelijkse beheer. Sportvisserij Nederland en de federaties kunnen hierbij adviseren, bijvoorbeeld over het gebruik van vijvervoer. Om een visvijver met een hoge dichtheid aan karper mogelijk te maken, is het namelijk verstandig om bij te voeren. Ook op de aanschaf van vijvervoer heeft Sportvisserij Nederland subsidie verleent. In totaal is 11 ton vijvervoer (zonder vismeel) aangeschaft bij het Belgische bedrijf Lambers-Seghers en verdeeld over 20 verenigingen.

Voordelen

Het uitzetten van kweekkarper biedt zowel hengelsportverenigingen als sportvissers voordelen. Het vissen met de vaste stok op karpertjes is ontzettend leuk voor jong en oud, wat zorgt voor tevreden leden. In veel van de huidige witvisvijvers wordt bovendien pootvis uitgezet om het bestand op peil te houden. Deze pootvis is vaak afkomstig van ‘open’ water, wat nadelig is voor sportvissers die op het open water vissen. Bovendien is het rendement van deze uitzettingen twijfelachtig omdat vis van ruim, open water vaak verpietert in vijvers. Daarom zet Sportvisserij Nederland in op het gebruik van gecertificeerde pootvis uit kwekerijen.

Check de video 'Project witvissen op kleine karper' die Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft gemaakt:Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.