HSV Service

Visionair 44 verschenen

3187
20 jun 2017

Visionair is het magazine over biologie en beheer van vissen voor mensen die werkzaam zijn in de waterwereld of hiervoor een bijzondere belangstelling hebben.

In dit nummer staan de volgende artikelen:

Door de ogen van een vis

Wie wil snappen hoe evolutie heeft geselecteerd op eigenschappen van organismen, moet eens goed kijken naar vissenogen. Omdat vissen zo soortenrijk zijn en zulke uiteenlopende milieus bewonen, is er een grote variatie aan oog-eigenschappen ontstaan. Veel vissoorten zien meer kleuren, contrast en detail dan mensen. En moeder natuur experimenteert zelfs met vier ogen.

Vissen vangen met de camera

Onder de waterspiegel is het fotograferen van natuur al bijna even populair als daarboven. Steeds meer duikers trekken er met de camera op uit en er zijn zelfs kampioenschappen onderwaterfotografie. Intussen doen de vele fotograferende duikers ook nog eens allerlei interessante ontdekkingen, ook in Nederland.


Wie het kleine niet eert

Tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2019 moeten stapsgewijs alle ondermaatse bijvangsten aan land worden gebracht van de vissoorten die onder de Europese quotumregeling vallen. De visserij keert zich tegen de maatregel, en ook wetenschappers zijn kritisch, maar ngo’s lijken tevreden. Net als diverse ‘chef-koks’.

Karper en sla

Aquaponics, het circulair kweken van vis en planten, maakt de laatste 15 jaar een sterke ontwikkeling door en is hard op weg wereldwijd een duurzaam voedselproductiesysteem te worden. Het systeem sluit goed aan bij de missie en visie van het AOC Wellantcollege en is sinds kort in het lesprogramma opgenomen.

Luisteren naar finten

Door watervervuiling, overbevissing en migratiebelemmeringen verdween de fint uit de estuaria van nagenoeg alle Europese rivieren. Sinds een aantal jaren worden er echter weer finten aangetroffen. Sinds 2014 is er zelfs weer paaiactiviteit waargenomen. Het Belgische Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) volgt deze riviertrekvis op de voet.


Stille wateren, diepe gronden

Veel diepe plassen ontwikkelen ’s zomers een temperatuurgelaagdheid, stratificatie geheten. Aangenomen wordt dat de koudere, diepe delen van dergelijke plassen in de zomer zuurstofloos zijn. Uit onderzoek in de diepe sportvisplas Watergoor blijkt dat dit beeld moet worden bijgesteld.

Karper van de koude grond

De spiegelkarper is één van de populairste vissen onder sportvissers. Dit kenmerkende type karper dat al sinds de Middeleeuwen in Nederland voorkomt, dreigde door kruisingen met volledig beschubde karpers te verdwijnen. Om deze variëteit te behouden worden spiegelkarpers uitgezet. Kwamen deze vissen tot voor kort uit het buitenland, tegenwoordig worden ze ook in een Nederlandse polder gekweekt.

Vroeger was ook leuk

In een tijd dat de avonden niet voor de televisiebuis of op internet werden gesleten, zaten mensen bij elkaar en vertelden ze verhalen of bespraken boeken. We hebben het dan over een paar eeuwen geleden toen er zelfs nog geen elektriciteit was. Wie denkt dat er in die tijd niets illegaal kon worden gedownload, zit er goed naast. Er werd volop en zonder enige gêne overgeschreven en opnieuw
gedrukt. Waar nodig werd vrijelijk aangepast - op papier, dat wel. Al te schalkse grappen werden gekuist.

Sportvissers gaan Europees

Waar Sportvisserij Nederland (SVN) op nationaal niveau de sportvissersbelangen behartigt, doet de European Anglers Alliance (EAA) dat in Europees verband. Wie denkt dat wij in Nederland voorop lopen, zit er flink naast. “In Europa zijn ze al een stuk verder dan wij”, zegt Fred Bloot, president van de EAA en adjunct-directeur bij Sportvisserij Nederland.

Citizen Science in de sportvisserij

De monitoring van flora en fauna wordt in ons land voor een belangrijk deel door vrijwilligers uitgevoerd. Ook enkele duizenden sportvissers registreren hun vangsten, onder meer om zicht te krijgen in (de ontwikkelingen van) de visstand ten behoeve van het water- en visstandbeheer.

Feest voor jochies, schoffies en dieven

‘Schoften’ hoorde ik de man zachtjes zeggen. Ik gaf een lezing in het hol van de leeuw, althans zo werd het aan het begin van de avond aangekondigd. Een presentatie over natuurfilmen bij de lokale wildbeheereenheid. In de ogen van anderen staan jagen en natuurfilmen haaks op elkaar. Net als sportvissen en natuurfilmen.

Zijlijnen

In zijlijnen is er aandacht voor baarseieren die niet in trek zijn, snelle evolutie die vis beschermt tegen milieuvervuiling en geen pijn na beet van een giftige vis.



Abonnement

Wil jij als sportvisser ook eens meer verdiepen in de achtergronden van vis en water? Neem dan vooral een abonnement op Visionair!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.