HSV Service

‘Laat tien jaar herstel van blauwvintonijn niet verloren gaan voor snelle winst’

5424
14 nov 2017

Het Wereld Natuur Fonds waarschuwt tegen een drastische verhoging van de vangstquota voor de blauwvintonijn in de Middellandse Zee. De internationale commissie voor beheer van Atlantische blauwvintonijn komt vanaf morgen in Marokko bijeen om dat te bespreken. Een te snelle toename van de visserij betekent dat de populatie zich niet volledig kan herstellen van decennia zware overbevissing. Het gaat de laatste jaren eindelijk weer de goede kant op met de blauwvintonijn.

Tien jaar geleden leek de blauwvintonijn nog voorgoed uit de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee te verdwijnen door veel te grootschalige visserij. Het vlees van de grote roofvissen is erg gewild. Sushirestaurants in Japan betalen er duizelingwekkende bedragen voor. Jarenlange lobby voor strenge quota en maatregelen tegen illegale visserij door onder meer WNF leidden op het nippertje tot bescherming. Het aantal blauwvintonijnen is sindsdien flink gestegen. Voor het eerst in vijftig jaar trekken de reuzentonijnen ook weer naar de Noordzee bij Denemarken en Zweden. De populatie is echter nog te zwak om veel meer visserij aan te kunnen.

Nog niet hersteld

Toch stelt ICCAT voor om de vangstquota te verhogen naar 36.000 ton in 2020. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2015. Dit voorstel staat in schril contrast met de vaststelling van ICCAT zelf dat de populatie Atlantische blauwvintonijnen nog niet is hersteld.

De Europese Unie stelt bovendien voor te stoppen met het herstelplan, dat loopt sinds 2007. Het herstelplan zou daarmee vijf jaar eerder eindigen dan afgesproken. Als het voorstel wordt aangenomen is de kans groot dat het beheer van de blauwvintonijn verzwakt. Wetenschappers waarschuwen dan ook dat het loslaten van strikte vangstquota er opnieuw toe kan leiden dat het bestand Atlantische blauwvintonijnen afneemt. 


Blauwvintonijn op de vismarkt in Tokio. (foto: Michael Sutton WWF) 

Kortetermijnwinst

"Het heeft meer dan tien jaar geduurd om de blauwvintonijn te laten herstellen", aldus Alessandro Buzzi van het Mediterrane kantoor van WNF. ,,We kunnen het ons niet veroorloven om tien jaar moeizaam herstel van de blauwvintonijn verloren te laten gaan voor korte-termijnwinst. We roepen regeringen op om voort te bouwen op het succes van de afgelopen jaren en geen vangstquota te verhogen, voordat de populatie volledig op niveau is."

Blauwvintonijnfeiten

• De zwaarste blauwvintonijn ooit (officieel) gemeten, woog 725 kg en was 3,3 meter lang.
•Deze grote roofvis kan snelheden van 80 km/u bereiken.
•Het vrouwtje van de Atlantische blauwvintonijn produceert tot 10 miljoen eieren per jaar.
•De blauwvintonijn is warmbloedig; een zeldzame eigenschap voor vis.

Bron: WNF

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.