HSV Service

Wist je dat: 'Klompvis'

5700
13 mei 2019

De maanvis (Mola mola) is een bijzondere verschijning. Aan zijn enorme omvang en ongewone vorm dankt hij de bijnamen klompvis of ‘zwemmende kop’. Maanvissen zijn zeldzaam in de Noordzee. De meeste waarnemingen betreffen aangespoelde exemplaren.

De Latijnse naam van de maanvis refereert naar het woord molensteen. En dat is niet zo gek: zijn omvang en gewicht maken de maanvis tot de zwaarste beenvis ter wereld. Een volwassen exemplaar weegt met gemak duizend kilo en er zijn zelfs exemplaren bekend van meer dan twee ton zwaar. Vanwege deze eigenschappen en het ontbreken van een staartvin is de maanvis niet bepaald een elegante zwemmer. Hij beweegt zich voort door gelijktijdig te wapperen met de rug- en anaalvin – de afstand tussen de uiteinden van die twee vinnen kan wel vier meter bedragen.

Kwal op het menu

Met zijn kleine, papegaaiachtige bek met in elke kaak twee naar voren stekende ‘snijtanden’ verorberen maanvissen kwallen, ribkwallen, zakpijpen en in minder mate kreeftachtigen en slangsterren.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.