HSV Service

Oude visrechten scherper tegen het licht

4354
12 sep 2019

Notarissen die oude, zakelijke visrechten behandelen, zijn voortaan verplicht om eerst uitgebreid zelfstandig onderzoek te doen naar de herkomst van de betreffende rechten. Ook dienen ze vooraf alle belanghebbenden te raadplegen. Dat heeft de Kamer van Toezicht bepaald na klachten van onder meer Sportvisserij Nederland over een notaris en oud-notaris.

Aanleiding voor de klachten was de zaak tegen de beroepsvissers Komen, die tot voor kort een fors groter gebied aan visrechten claimden dan in de eerste aktes van dat visrecht staat beschreven. In februari van dit jaar bepaalde het Gerechtshof van Arnhem-Leeuwarden al dat zij niet meer mogen vissen in het grindgat de Loowaard ten zuiden van Arnhem. Deze uitspraak was weliswaar goed nieuws voor de sportvisserij op het betreffende water, maar het geschil over de vermeende visrechten in het complete gebied was er niet mee ten einde.


Te weinig onderzoek


Om deze claim aan te vechten, diende Sportvisserij Nederland medio 2018 met een advocaat namens de grondeigenaren in het gebied en hengelsportvereniging de Graskarper uit Duiven klachten in tegen een oud-notaris en een notaris bij de Kamer van Toezicht voor het Notariaat in Den Bosch. Ook Hengelsportfederatie Midden Nederland steunde deze gang naar de tuchtrechter. De notarissen kregen het verwijt dat zij zonder voldoende onderzoek en raadpleging van belanghebbenden oude visrechten voor beroepsvissers Komen hadden ingeschreven.


Klachten gegrond


Op 19 augustus verklaarde de Kamer van Toezicht deze klachten van (onder meer) Sportvisserij Nederland grotendeels gegrond. Niet alleen kregen de notaris en oud-notaris een boete opgelegd, de Kamer bepaalde ook dat notarissen uitgebreid zelfstandig onderzoek moeten doen naar de herkomst van de oude zakelijke visrechten. Bovendien zijn ze verplicht om alle belanghebbenden te raadplegen.


Schimmige rechten


Deze beslissingen zijn van grote waarde voor de sportvisserij. Zo is de kans klein dat beroepsvissers voortaan zonder vooronderzoek oude zakelijke visrechten krijgen toebedeeld en zijn schimmige, ‘bestaande’ rechten voortaan beter tegen het licht te houden. Sportvisserij Nederland dankt alle betrokken partijen en advocaat L. Rutten van Hekkelman Advocatuur en Notarissen uit Nijmegen voor hun bijdrage aan deze succesvolle zaken.


Achtergrond

Wie meer wil weten over de juridische achtergrond bij deze zaak, kan de blog van advocaat L. Rutten lezen via deze link.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.