HSV Service

Hotspot: Spiegelwaal bij Lent (Nijmegen)

17529
16 feb 2020

Met je VISpas en de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren heb je een geweldig arsenaal aan viswater tot je beschikking. Maandelijks lichten we in deze rubriek één bijzonder viswater nader toe. Deze maand de Spiegelwaal bij Nijmegen, een enorme nevengeul in de binnenbocht tussen Veur-Lent en Lent.

Bij Nijmegen werd het water van de Waal voorheen door een scherpe buitenbocht heen geperst. Met de aanleg van de Spiegelwaal kwam er ruimte en een verbeterde hoogwaterveiligheid. Roeiers, fietsers, wandelaars én sportvissers vermaken zich prima in het nieuwe natuurgebied dat is opgenomen in de VISpas.


Kijk op www.visplanner.nl om te zien waar je precies met de VISpas terecht kunt.

Hoewel iedereen er zijn visje vangt, komen vooral roofvissers in de Spiegelwaal aan hun trekken. Werpend vissen, verticalen, dropshotten: vrijwel alle technieken kun je er toepassen. De vangst bestaat vooral uit baars en snoekbaars, maar kans op roofblei en snoek is er altijd. Zelfs meerval laat zich regelmatig vangen. De meeste exemplaren zijn ongeveer een meter lang, maar uitschieters komen ook voor.Struinend vissen kan uitstekend aan de Spiegelwaal dankzij de goed begaanbare oever en een lang wandelpad pal langs het water. Met een goeddeels schone bodem – die vooral uit zand bestaat – is het onbezorgd werpen. Een 2.70 meter lange hengel en shads op jigkoppen tot een gram of 10 zijn voldoende voor urenlang vermaak.

Nauwelijks stroming


Ga je liever achter de witvis aan? Ook dat kan uitstekend aan de Spiegelwaal. Bij een normale waterstand mag het materiaal licht zijn, want stroming staat er dan nauwelijks en dieper dan vijf à zes meter is het niet. Kies voor korfjes van 30 tot 50 gram en een simpel feedervoertje.

Vissen met de vaste stok gaat het best met een langere hengel (grofweg vanaf 11 meter) omdat het talud flauw afloopt, waardoor de vis doorgaans wat verder uit de oever zwemt. De vangst bestaat hoofdzakelijk uit brasem en blankvoorn, waarbij de vis meestal een slagje kleiner is dan hun soortgenoten op de rivier. Toch komen hier soms ook bakken van brasems voorbij.

Aandachtspunten


Ook vissen vanuit de boot en bellyboat is toegestaan op de Spiegelwaal, die sinds 2018 in de VISpas staat. Aan de brede trailerhelling onderaan de Bemmelsedijk kun je te water gaan. Je auto parkeren kan bovenaan de dijk, op slechts een steenworp afstand van het water. Mocht je daar geen plek meer kunnen vinden, parkeer je auto dan iets verderop in Lent.

Houd in de zomer wel rekening met drukte op en rondom de Spiegelwaal. De plas is een populair recreatiegebied in de regio, waar ‘s zomers vaak nog tot laat in de avond wordt gewandeld, gezwommen en gevaren.

Let er tenslotte op dat de Spiegelwaal ophoudt waar dit water weer uitmondt in de Waal. Om te mogen vissen in de aangrenzende Oosterhoutsche Waarden – die in het verlengde van de Spiegelwaal liggen – moet je lid zijn van HSV de Rietvoorn of een andere hengelsportvereniging die is aangesloten bij Stichting de Betuwe Combinatie.


Op www.visplanner.nl (ook als app beschikbaar) zie je precies waar je mag vissen en welke regels er gelden.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.