HSV Service

Bijvangst: shimufurigrondel

1035
27 mei 2023

Na de eeuwwisseling hebben verschillende Oost-Europese grondelsoorten zich gevestigd in het Nederlandse binnenwater. Sinds vorig jaar kan daar de shimofurigrondel (Tridentiger bifasciatus) aan worden toegevoegd. Deze Aziatische grondelsoort – inheems voor Japan, China en Zuid-Korea – is inmiddels zowel in het Nederlandse als Belgische deel van het Kanaal Gent- Terneuzen én in een Zeeuws-Vlaamse polder gevangen door sportvissers.

Foto credits: Christof Bielen

De shimofurigrondel is vermoedelijk met ballastwater van schepen in Nederland en België terecht gekomen. Wanneer dit is gebeurd valt lastig te zeggen omdat exotische grondels vaak lange tijd onder de radar blijven. Ze vallen vanwege hun onopvallende voorkomen en leefwijze op de bodem van het water niet echt op. Bovendien lijken de diverse soorten exotische grondels op elkaar zodat veel mensen ze niet goed weten te determineren.

Sportvisser en visexpert

Het treft daarom dat Pieterjan Verhelst naast verwoed wedstrijdvisser ook visonderzoeker is bij het Belgische Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek. Toen hij in november van vorig jaar aan het Kanaal Gent-Terneuzen tussen de zwartbekgrondels door twee vreemde, chocoladebruine grondels met een smaller kopje ving, zette hij deze dan ook direct op de foto. Deze visjes waren immers opvallend anders qua uiterlijk dan de wat grijzer gekleurde zwartbekgondels die hij eerder aan de made op een haakje 18 ving. Na diverse mailwisselingen met collega-onderzoekers en een speurtocht op internet bleek het om de shimofurigrondel te gaan. Die soort was op 4 augustus 2022 ook al met de hengel bij Biervliet gevangen, zo bleek later.

Heel snel volwassen

De shimofurigrondel is binnen een jaar volwassen en geslachtsrijp. Dat is praktisch, aangezien de soort niet ouder wordt dan twee jaar. In die korte tijd wordt de vis maximaal 12 centimeter lang en kan hij zich meerdere keren per jaar voortplanten. De shimofurigrondel komt voor in zoet tot licht brak water en kan hoge temperaturen (tot wel 37 °C) verdragen. Of de soort naast warmer water ook bestand is tegen de lage watertemperaturen in ons land is niet bekend, al kan de temperatuur in Japanse referentiegebieden ’s winters ook flink dalen.
 

Melding maken

Of er sprake is van een stabiele populatie in het kanaal moet nog blijken. De concurrentie van de zeer invasieve zwartbekgrondel zou wel eens te groot kunnen zijn. Toch is het belangrijk om te monitoren hoe de ontwikkelingen verlopen. Vang jij daarom een grondel waarvan je vermoedt dat het geen zwartbek-, Kessler-, marmer-, of Pontische stroomgrondel is? Maak dan een foto en stuur deze naar info@mijnvismaat.nl zodat experts de vangst onder de loep kunnen nemen. Let op: de shimofurigrondel kent verschillende verschijningsvormen en de kleur en tekening kunnen sterk variëren.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.