HSV Service

VISioniar 68 ligt weer op de deurmat

1350
03 jul 2023

VISionair nummer 68 is alweer uit. VISionair is een glossy magazine over de biologie en het beheer van vissen. Deze editie staat weer boordevol interessante artikelen over onder andere: Ruimte voor levende rivieren, Swimway, verwijderde dammen en 20 jaar Vissennetwerk!

Voorwoord: shifting baselines

De afgelopen maanden is er in de media veel aandacht voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. De boodschap is negatief welteverstaan, want volgens sommige natuurorganisaties is een deel van onze plassen en meren inmiddels terminaal of hard daartoe
naar op weg.

Verschillende percepties van de Nederlandse waterkwaliteit

De dagen dat je ‘een fotorolletje kon ontwikkelen in de Rijn’ ligt ver achter ons. Toch bungelt Nederland nog steeds onderaan de Europese lijstjes met waterkwaliteit, volgens de criteria van de Kaderrichtlijn Water. De perceptie in het veld blijkt soms anders; een verkenning van vier visies.



Actieplan Ruimte voor levende rivieren

Gaan we verder met het verbeteren van hoogwaterveiligheid en bevaarbaarheid van onze rivieren, ten koste van natuur en leefbaarheid? Of kiezen we voor een fundamenteel andere koers met de natuur als bondgenoot en maken we de rivier weer van ons? Het Wereld Natuur Fonds, Ark Natuurontwikkeling, Natuur en Milieufederatie Gelderland en Natuur en Milieufederatie Limburg
schetsen in een Actieplan Ruimte voor Levende Rivieren hoe we de rivier weer van ons maken.



Record aantal dammen verwijderd

Het lawaai van drilboren en betonscharen hoort niet thuis in onze binnenwateren. Toch luistert Herman Wanningen – van de World Fish Migration Foundation (WFMF) – er graag naar: “Ook in 2022 zijn er in Europa weer meer barrières voor migrerende vissen gesloopt.”


Swimway Vecht: werken aan een uniek riviersysteem.

Swimway Vecht is een internationaal samenwerkingsproject gericht op het verbeteren van de vismigratie in het stroomgebied van de Overijsselse Vecht – vanaf de bron tot en met de zee en vice versa. Via monitoring worden zowel de huidige migratiemogelijkheden voor vis als de knelpunten in kaart gebracht.



Pos: kleine baarsachtige

De pos heeft zijn fraaie wetenschappelijk naam Gymnocepalus cernua te danken aan het feit dat schubben op de kop ontbreken.
In het Grieks betekent Gymnos namelijk ‘naakt’ en staat cephale voor ‘kop’. Dit bijzondere visje wordt vooral in de grote Nederlandse
wateren aangetroffen en kent een korte generatietijd. Hierdoor is deze soort snel in staat nieuw water te koloniseren.



Illegale aal

Campagnevoerders noemen het the biggest wildlife crime in the world: de grootschalige smokkel van levende Europese glasalen naar Azië. Aldaar vetgemest zijn deze babypalinkjes een fortuin waard. Maar ook dichter bij huis lijdt het ernstig bedreigde bestand
Europese aal (Anguilla anguilla) onder illegale vangsten.



Natuuramnesie

Hoe de natuur eruit zag toen onze grootouders klein waren, daarvan heeft bijna niemand een idee. In zijn boek ‘Natuuramnesie. Hoe we vergeten zijn hoe de natuur er vroeger uitzag’ betoogt Marc Argeloo hoe van generatie op generatie de rijkdom van natuur uit het collectieve bewustzijn verloren gaat. Zo kunnen soorten uitsterven zonder dat niemand het echt doorheeft.



Historisch voorkomen en afname van de zee-engel en vleet in kustwateren.

Door strengere regulatie en het inperken van de commerciële Noordzeevisserij zijn vispopulaties in de Noordzee, na jaren van afname, de afgelopen twintig jaar weer toegenomen. Zelfs de iconische vleet, een van de grootste roggensoorten, wordt weer aangetroffen in de Noordzee.



300.000+ jonge vissers in Nederland

Meer dan een 300.000 kinderen gooien in Nederland elk jaar wel eens een hengeltje uit langs de waterkant en daarvan is bijna
een kwart lid van een visvereniging, zo meldt Sportvisserij Nederland in 2020 op basis van een uitgebreid onderzoek.



Samen vissen met bewoners van zorgcentra.

Aan de waterkant genieten van de natuur, een praatje maken en tegelijkertijd in spanning afwachten wanneer de dobber ondergaat: voor veel bewoners van zorgcentra is dit niet meer vanzelfsprekend. Daarom organiseren vrijwilligers van hengelsportverenigingen binnen het programma Samen VISsen visuitjes voor bewoners van zorgcentra. Recent is de effectiviteit van dit programma onderzocht.



20 jaar Vissennetwerk

Het Vissennetwerk is opgericht in 2003 en bestaat dit jaar twintig jaar. Al twintig jaar kennis delen over vis, vishabitat en visserij.
Een mooie gelegenheid om terug te blikken en vooruit te kijken.



Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.