HSV Service

WK Kustvissen Junioren: dit is Team Holland

2593
14 okt 2023

Op het Wereldkampioenschap Kustvissen voor Junioren in Domburg en omgeving – georganiseerd door Sportvisserij Nederland – doen zowel de Nederlandse U16- als de U21-ploeg een gooi naar het goud. Voorafgaand aan dit event stellen de twaalf Nederlandse deelnemers zich aan jullie voor.

De afgelopen weken hebben de nationale teams regelmatig getraind. Op basis van de vangsten konden de juniorenteams de tactiek nog finetunen. Op de vooravond van het WK Kustvissen voor Junioren stellen de U21 en U16-leden zich voor. Wat is hun palmares? Wat is hun mooiste wedstrijd ervaring? En wat verwachten ze van dit mondiale toernooi?

Team Holland - U21-ploeg

De U21-categorie wordt bijgestaan door bondscoach Martin van der Drift en assistent coach Remi Lindhout. De equipe bestaat uit:Koen Admiraal vist al vanaf zijn zesde en woont in Beverwijk. De Noord-Hollander heeft vorig jaar met Team Holland het WK in Frankrijk gevist, waar een vijfde plaats werd behaald. “Een WK is een speciale ervaring, iedereen probeert het beste uit zichzelf te halen”. Hij verwacht aankomende week een visserij op kleine wijting en schar, waarbij er op flinke afstand gevist moet worden.Maarten Bom uit Fijnaart heeft al deelgenomen aan nk's, ntc's en ook het WK Kustvissen in Frankrijk. “Twee jaar geleden ben ik Nederlands kampioen in de U21-categorie geworden, daar ga ik dit jaar weer voor!” Maarten verwacht een mooi WK: “waarbij wij ook echt een goede kans maken en het thuisvoordeel moeten pakken. Ik denk dat het om zeebaars, bot, schar en wijting zal gaan, al verschilt dit wel per strand en ook het getij heeft zijn invloed”.


Jari Duindam is ongeveer op zijn tiende begonnen met sportvissen en is fanatiek gaan strandvissen vanaf zijn zestiende. “De belangrijkste wedstrijden die ik heb gevist zijn NK's, het NTC en het WK in Frankrijk. Bij het NK noteerde ik in de U16-categorie een derde plek overall en bij U21 was ik tweede in de eindranking”, zegt de sportvisser uit Oude Wetering, die de zeebaars als favoriete vis aanwijst. “Die geven voor de kant vaak een spannende strijd, zeker een grote zeebaars”.


Pedro van Sluijs heeft met vier Junioren WK-deelnames al de nodige ervaring en is zelfs in het bezit van een bronzen WK-medaille. De jongen uit Yerseke beleefde echter zijn mooiste vismoment tijdens het NK in 2018. “Dankzij een vis op het allerlaatste moment wist ik Nederlands Kampioen te worden, fantastisch”. Tijdens het aanstaande WK verwacht hij dat wisselende omstandigheden een stempel op de aanpak gaat drukken. “De visserij zal per dag anders zijn en we moeten goed rekening houden met het getij. Daarnaast moeten we snel kunnen schakelen, zeker als er op een andere manier gevist moet worden.”


Mathias Baas


Daan Ranzijn werd in 2021 Nederlands kampioen in de U16-catergorie en won het Individueel Nederlands Kampioenschap (INK) Kustvissen 2022 in de U21-categorie. Daan is sportvisser in hart en nieren. Als jeugdraad-lid van Sportvisserij MidWest Nederland zet hij zich in om jeugd aan het vissen te houden.


Team Holland U16-categorie

Het nationale team in de U16-categorie staat onder leiding van bondscoach Corné Westerlaken, terwijl Joeri Minderhoud de assistent coach is. De selectie bestaat uit:


Sverre Damhoff is op zesjarige leeftijd begonnen met vissen en stapte in 2019 over naar het strandvissen. “Tijdens mijn eerste NTC Kustvissen-wedstrijd behaalde ik direct een zesde plaats. Gezien mijn leeftijd, 16 jaar, en het sterke deelnemersveld met bijna uitsluitend volwassenen, ben ik op die prestatie het meest trots”, zegt de inwoner van Zandvoort. “Uiteraard hoop ik op een eerste plek voor Team Holland. Hopelijk werpt onze voorbereiding en goede communicatie met de coaches zijn vruchten af”.


Laurens van Engelenhoven vist sinds zijn twaalfde en behaalde tijdens het NK Kustvissen 2022 een vijfde plaats. Hij stond tijdens deze competitie lang aan de leiding, maar kijkt op de vijfde plaats alsnog tevreden terug. Het is tevens de beste prestatie uit zijn nog prille wedstrijdcarrière. De Opheusdenaar verwacht veel van het WK, gezien de goede voorbereiding en het voorvissen. “Ik verwacht dat we al wintervis kunnen vangen. Onze aanpak goed communiceren zal cruciaal zijn om hier succes te behalen”.


Youri op ’t Hof vist al vanaf zijn zesde en behaalde tijdens zijn eerste wedstrijd, het INK 2021, direct een tweede plaats. Dit jaar is het WK zijn grote doel en daarbij schuwt hij niet om zichzelf de nodige druk op te leggen. “We moeten winnen; het is onze type visserij en we zijn bekend met het water en de stranden”, zegt de inwoner van Heinenoord. Net zoals andere teamgenoten verwacht hij voornamelijk een visserij op wijting en schar, waarbij ver moet worden ingeworpen.


Jip van Koeveringe gaat met een positieve mindset het WK in. “Het is voor ons een thuiswedstrijd, waardoor we met het team een goede kans maken op de wereldtitel”, blikt de inwoner van Westkapelle hoopvol vooruit. Ook zijn weerbaarheid zal tijdens het WK goed van pas komen. “Mijn eerste NK begon stroef, met enkele matige resultaten. Maar gaandeweg de competitie herpakte ik mezelf. De laatste twee wedstrijden behaalde ik een eerste en tweede plek, waardoor ik in het algemeen klassement nog opschoof naar de vierde positie.”


Bjorn Mies beleefde tijdens het WK 2022 zijn mooiste moment als wedstrijdvisser. “Individueel een zesde plaats op een mondiaal toernooi, dat was prachtig”, blikt de inwoner van Roosendaal terug. Tijdens wedstrijden op nationaal of regionaal niveau behaalt hij regelmatig een podiumplek. “Op het WK verwacht ik voornamelijk schar, wijting, bot en zeebaars te vangen. De aanpak – en met name de visafstand – zal grotendeels afhankelijk zijn van het getijde.”


Amber van der Zande heeft in aanloop naar het WK speciaal getraind op de werptechniek. "Vrouwen gebruiken bij strandvissen een andere werptechniek dan mannen”, zegt ze als oplossing voor het fysieke nadeel waar vrouwen bij deze krachtsport tegenaan lopen. Met hulp van federatief coach Cor van Houten maakte Amber de meeste geschikte werptechniek zich eigen. Nederland is volgens haar een grote kanshebber op de wereldtitel. "We weten als geen ander hoe hier te vissen”, zegt ze enthousiast.


Programma

Tijdens het WK Kustvissen voor Junioren treffen de deelnemers elkaar op vier competitiedagen – dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 oktober – waarbij iedere dag op een andere locatie wordt gevist. In verband met weersomstandigheden kan het parcours aangepast worden.
  • Dinsdag 17 oktober: wedstrijddag 1 (08:30-12:30), Dishoek/Westduin bij Vlissingen;
  • Woensdag 18 oktober: wedstrijddag 2 (09:00-13:00), Nollestrand bij Vlissingen;
  • Donderdag 19 oktober: wedstrijddag 3 (09:30-13:30), Banjaard Beach;
  • Vrijdag 20 oktober: wedstrijddag 4 (10:00-14:00), Strand Zeven Golven, Domburg;

Blijf op de hoogte!

Volledig op de hoogte blijven van al het nieuws rond het WK Kustvissen voor Junioren? Volg dan zeker www.sportvisserijnederland.nl en de Facebookpagina Wedstrijdvissennl.


World Championship Shore Angling 2023 - powered by Fisherman’s Friend

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.