HSV Service

Vuurdoop - PENN Reel Oil & Grease

1272
28 dec 2023

Niets bij het vissen krijgt zoveel te verduren als je molen of reel. Die draait vaak niet alleen overuren, maar krijgt tevens te maken met viezigheid en soms ook zout water. Dat gaat allemaal ten koste van de prestaties en de levensduur. Daarom is onderhoud een pre. Met de PENN Reel Oil & Grease kun je ‘de kleine beurt’ prima zelf doen.

Bron: Hét VISblad nr. 1 2024 - rubriek: 'Vuurdoop'

Dit product van PENN is eigenlijk 2-in-1: een flesje Oil (14.8 ml olie) en potje Grease (14.17 gram vet). De olie is met name bedoeld om op de scharnierende delen van je beugel, lijnroller en slinger te druppelen. Het vet smeer je – via het kwastje binnenin de dop – aan weerszijden van de spoel en rond de as. Allemaal onderdelen waar je prima zelf bij kunt komen; zelfs met twee linkerhanden. Let er wel op dat je de molen vooraf eerst met lauw water hebt afgespoeld en het aanwezige vuil met een wattenstaafje hebt verwijderd. Het maakt daarbij volgens de Amerikaanse hengelsportgigant niet uit met welk merk je vist: de olie en het vet zijn ‘geschikt voor alle soorten molens en reels’.

Met regelmaat

De blauwe Grease lijkt wellicht een ietwat dikke substantie, maar deze wordt vanzelf snel ‘vloeibaar’ zodra je gaat vissen en de molen weer zijn rondjes draait. Regelmatig een drupje olie en een likje vet aanbrengen zorgt dat de boel soepeltjes blijft draaien, geen rare geluiden maakt en beter beschermd is tegen corrosie. Verder geldt dat eenmaal per visseizoen invetten en oliën echt wel het minimum is, maar je dit bij voorkeur vaker doet als je zeer frequent of aan en op zee vist. Meer hulp nodig bij het onderhoud? Tik de productnaam in op YouTube en je ziet diverse video’s met een simpele gebruiksinstructie, zoals bijvoorbeeld deze:


Disclaimertje

Tot slot nog wel een disclaimer. Naast de kleine beurt moet ook het mechanische binnenwerk van je molen eens in de zoveel tijd onder handen worden genomen. Met het oog op een maximale levensduur is dat voor de zoutwatermolens en de modellen in het hogere prijssegment zeker de moeite waard. De hedendaagse topmodellen zitten echter dusdanig complex in elkaar, dat er voor de hobbyist haast geen beginnen meer aan is. Voor zo’n ‘grote beurt’ kun je daarom beter je hengelsportwinkelier raadplegen. Die kan je soms zelf helpen, maar de kans is groot dat hij adviseert om de molen op te sturen voor een professionele servicebeurt. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de PENN Reel Oil & Grease – voor nog geen twee tientjes – ook dán nog steeds een ideale onderhoudskit is voor het eenvoudigere, meer oppervlakkige smeerwerk.

Doe mee en win

Als abonnee maak je kans op één van de vijf weggeefexemplaren PENN Reel Oil & Grease. Meedoen? Mail dan vóór 10 januari naar hetvisblad@sportvisserijnederland.nl o.v.v. ‘PENN winactie’ + je naam en adres. De winnaars worden bekendgemaakt op onze Facebookpagina.Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.