HSV Service

VISpas Hotspots: Lateraalkanaal (Limburg)

4038
31 jan 2024

Het Lateraalkanaal Linne-Buggenum begint bij Buggenum en eindigt ruim acht kilometer verderop bij Linne, iets onder Roermond. Dit kanaal is vanwege de uitstekende bereikbaarheid erg populair onder witvissers, terwijl ook het hart van de roof- en karpervisser hier sneller van kan gaan kloppen.

Beeld: Aerophotostock

Aan de noordkant staat het Lateraalkanaal in directe verbinding met de Maas, terwijl aan de zuidkant sluiscomplex Heel het hoogteverschil overbrugt. De oevers van het kanaal zijn goed toegankelijk met aan beide zijden over bijna de gehele lengte een verharde weg. Dankzij de aanleg van het Lateraalkanaal kunnen binnenvaartschippers de bochtige loop van de Maas bij Roermond omzeilen, wat hun reisafstand op dit traject halveert en de reistijd aanzienlijk verkort.

Najaar topperiode voor brasem en blankvoorn

Witvissers kunnen op dit kanaal jaarrond brasem en blankvoorn vangen, met het najaar als topperiode. Voor de vaste hengel is het vinden van een vlakke, schone bodem op minimaal 11,5 meter afstand cruciaal (dit vanwege de vele keien). Ondanks dat er al snel vier tot vijf meter water staat, volstaat een 1,5-grams dobber.

Vis je liever met de feederhengel? Zoek dan een schone stek op 30 tot 50 meter afstand. Gebruik een gesloten, kunststof voerkorf zodat het voer pas op de bodem vrijkomt. Verfijnd vissen leidt tot betere vangsten, met casters, pinkies en muggenlarven als meest succesvolle aassoorten. Monteer bij het feederen een onderlijn van 12/00 nylon met een haakje in de maat 16 of 18. De vaste hengel vraagt om een nog iets verfijndere aanpak met 8/00 tot 10/00 nylon onderlijnen en haakjes 18 of 20.

Roofvissen: grote baarzen

Voor roofvissers vormen baars en snoekbaars de hoofdmoot van de vangsten op het Lateraalkanaal. Dankzij de opkomst van verschillende grondelsoorten is er veel prooivis beschikbaar en hebben de eerdergenoemde roofvissen een aanzienlijke groeispurt doorgemaakt. Kijk dus niet gek op van 45 cm+ baarzen, die je vooral aantreft in de met stenen beklede oeverzone van het gemiddeld honderd meter brede kanaal.

Deze stenen vind je tot wel vier meter diep en zijn vaak bedekt met mosseltjes. Gebruik daarom bij voorkeur een softbait op een dropshot montage om de kans op vastzitten te minimaliseren. Snoekbaarsvissers kunnen ook grote exemplaren verwachten en boeken regelmatig succes met dood aas. Bonustip: ondanks de prima mogelijkheden wordt het kanaal verrassend weinig bevist door roofvissers.

Grote en moeilijke karpers

De Limburgse waterwegen staan onder karpervissers bekend om de hoge moeilijkheidsgraad én de grote karpers. Over het karpervissen in het Lateraalkanaal is nog weinig bekend. Aangezien het kanaal in directe verbinding staat met de Maas, zwemmen er beslist grote exemplaren.

Het natuurlijke voedselaanbod en de vangst van kleinere karpers door witvissers signaleren de potentie. Gebruik stevig materiaal en ‘zoek de karpers op’, luidt het advies van diverse Limburgse grootwatervissers. Blijf bij het uitblijven van resultaat niet wekenlang op dezelfde kanaalstek vissen, maar probeer andere stekken. Een aanrader voor wie houdt van uitgestrekt water, rust en de kans op verrassingen.

120 visplaatsen

Bij Horn heeft Sportvisserij Limburg (dankzij subsidies van Sportvisserij Nederland en de provincie Limburg) 120 visstekken langs het Lateraalkanaal gerealiseerd. Deze stekken meten 1,5 bij 1,5 meter en bieden voldoende ruimte, met een stabielere ondergrond dan de met keien en kiezels bezaaide oevers. De meeste stekken (96 stuks) bevinden zich ten noorden van de Hornerbrug, terwijl aan de zuidzijde van deze brug 24 stekken liggen. Langs de Kanaalweg en de Roermondseweg heeft Rijkswaterstaat in samenspraak met de hengelsport hekoverstapjes en klaphekjes aangelegd.


Met de VISpas en de VISplanner heb je een geweldig arsenaal aan viswater tot je beschikking. Maandelijks lichten we in deze rubriek één bijzonder viswater nader toe. Deze maand is dat het Lateraalkanaal Linne-Buggenum in de provincie Limburg. Kijk in de gratis VISplanner app of op www.visplanner.nl om te zien waar je precies met de VISpas terecht kunt.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.