HSV Service

Tuchtrecht ingesteld in de sportvisserij

1426
07 mei 2024

Tuchtrechtspraak associeer je vermoedelijk niet direct met de hengelsport, maar ook in de sport­visserij is dit tegenwoordig van kracht. Zo kunnen Sportvisserij Nederland, hengelsportfederaties en -verenigingen effectief optreden in het geval van misdragingen aan de waterkant en wordt de reputatie van de hengelsport niet in diskrediet gebracht.

Waar het gros van de sportvissers zich gelukkig keurig gedraagt, vinden er helaas soms (ernstige) misdragingen plaats langs de waterkant. Dat kan betrekking hebben op de verkeerde behandeling van vissen en/of andere dieren, maar ook op hoe andere mensen tijdens het vissen worden benaderd (denk aan bedreigingen). Zonder een tuchtrechtelijk systeem is de mogelijkheid om effectief op te treden tegen deze misdragingen beperkt. Mensen die door een hengelsportvereniging worden geroyeerd kunnen vervolgens doodleuk lid worden bij een andere vereniging. Om hier effectief tegen op te kunnen treden heeft Sportvisserij Nederland het tuchtrecht ingesteld.

Dit biedt de mogelijkheid tot een eerlijke, zorgvuldige en onafhankelijke behandeling van klachten en een landelijke aanpak van de zwaardere overtredingen door sportvissers.

Tuchtregelement

De tuchtprocedure is geregeld in het Tuchtreglement van Sportvisserij Nederland. Daarin staat bijvoorbeeld omschreven hoe de tuchtprocedure dient te verlopen, wat de bevoegdheden zijn van de Tuchtcommissie en Commissie van Beroep, welke overtredingen in aanmerking komen voor behandeling door de Tuchtcommissie en welke richtlijnen er per overtreding gelden voor het opleggen van maatregelen (onder meer waarschuwing, geldboete, tijdelijke of definitieve inname VISpas, schorsing en royement).

Alle details over hoe de tuchtprocedure precies werkt vind je op sportvisserijnederland.nl. Daar vind je ook meer informatie over hoe klachten over misdragingen kunnen worden ingediend – let op: klachten inzake seksuele intimidatie, doping en matchfixing in de hengelsport worden behandeld door het Instituut Sportrechtspraak.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.