Welke materialen zijn een duurzaam alternatief voor lood?

Duurzame loodalternatieven bestaan uit glas, ijzer/staal (staal is een legering van ijzer met 1 – 2% koolstof), steen/kiezel, beton en/of wolfraam/tungsten (de Engelse term tungsten is ook in Nederland de meest gangbare).

Om duidelijkheid te krijgen over de samenstelling van loodalternatieven laat Sportvisserij Nederland alle beschikbare loodalternatieven testen door een onafhankelijk laboratorium. Kiwa Inspection & Testing voert met een scanning elektronen microscoop deze tests uit. Alle elementen tussen koolstof en uranium worden bij deze analysemethode gedetecteerd met een detectielimiet van 0,1%.

Vanuit de Green Deal Sportvisserij Loodvrij is namelijk afgesproken dat het reduceren van het loodgebruik niet moet leiden tot een omslag naar andere verontreinigde en/of zware metalen die het milieu of de volksgezondheid belasten. Met name de elementen zink, tin, koper en nikkel komen in meer of mindere mate voor in de helft van de beschikbare loodalternatieven.

Deze elementen zijn ten opzichte van lood een vooruitgang qua volksgezondheid, maar op het gebied van waterkwaliteit ligt dit anders en is de vooruitgang minder groot. Nikkel is namelijk net als lood een prioritaire stof vanuit de KRW.

Daarnaast voldoet een aanzienlijk deel van de Nederlandse wateren niet aan de gestelde normen voor zink. Dit geldt voor een kleiner deel van de Nederlandse wateren ook voor koper. Tin heeft verder een hogere waterkwaliteitseis dan lood.

De Green Deal partners zetten zich in om een transitie te bewerkstelligen naar een duurzame hengelsport en promoten en stimuleren daarom juist enkel de meest duurzame loodalternatieven.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide