Vis & water

'Laatste kans beroepsvisserij IJsselmeer'

7961
12 apr 2016

De visstand in het IJsselmeer is het afgelopen jaar weer verder achteruitgegaan. De beheersmaatregelen die de jarenlange neergang hadden moeten doen keren, hebben niet het gewenste effect gehad. Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) geeft de beroepsvisserij echter toch nog een laatste kans om duurzaam te gaan vissen, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

De visstand in het IJsselmeer bevindt zich op een dramatisch niveau. Uit metingen van onderzoeks­instituut Imares blijkt dat de gehoopte (langzame) verbetering van de visstand zeer ver weg is. Ondanks de in 2014 genomen beheersmaatregelen zijn de schubvisbestanden weer verder achteruitgegaan. ‘Het brasembestand lijkt zelfs te zijn ingestort en er is een sterke toename van de snoekbaars- en baarsvangsten geconstateerd’, zo constateert Imares.

Dat laatste is opvallend aangezien de visserij met staande netten met 85 procent zou zijn ingekrompen en ook de zegenvisserij en het vissen met grote fuiken met ruiven drastisch werd ingeperkt. ‘Helaas blijkt uit rapportages van de gezamenlijke toezichthouders dat de nalevingsbereidheid in de sector laag is; er zijn vele overtredingen met beroepsvistuigen geconstateerd’, zo schrijft Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer. De naleving van de regels moet beter en controle blijft voorlopig hard nodig, constateert ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Ondanks dat het vijf voor twaalf is, heeft staatssecretaris Van Dam besloten de geldende beheersmaatregelen dit jaar niet aan te scherpen – zo stelde Imares voor om de visserij met nog eens 20 procent in te krimpen. Dit omdat het beheersysteem dan nog ingewikkelder en lastiger te handhaven zou worden. Wel neemt de staatssecretaris in oktober een besluit over een nieuw beheersysteem voor de IJsselmeervisserij. Sportvisserij Nederland heeft hier – samen met Stichting Het Blauw Hart en de Vogelbescherming – sterk op aangedrongen bij Van Dam in het bestuurlijk overleg rond het IJsselmeer. Daarbij staat herstel van een voor het IJsselmeer gezonde visbestanden voor Sportvisserij Nederland voorop.

Klik hier voor de brief van staatssecretaris Van Dam aan de Tweede Kamer.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.