Vis & water

Vissen beschermen zich tegen opwarming aarde met 'nachtmodus'

2739
02 aug 2016

Sommige vissen beschermen zichzelf tegen de opwarming van de aarde door de hele dag te doen alsof het nacht is. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de King Abdullah University in Saudi-Arabië.

Foto: Wikimedia Commons

Door de opwarming van de aarde verandert de samenstelling van het zeewater, iets waar sommige vissen zich tegen moeten wapenen. Door het verbranden van fossiele brandstoffen komt er namelijk veel kooldioxide vrij wat ook in het water terecht komt.

De vissen wapenen zich hier tegen door met hun lichaam in 'nachtmodus' te gaan, de nacht is namelijk de periode waarin het water het meest vijandig is voor de vissen. Tijdens de nacht is het kooldioxideniveau in het water van de oceanen op natuurlijke wijze hoger dan overdag wanneer algen, zeewier en andere planten een groot deel van de kooldioxide in het water absorberen.

De biologische klok van de jonge vissen wordt zo ingesteld dat het doorlopend nacht lijkt, zodat het lichaam van de dieren zich beter kan aanpassen aan de hoge hoeveelheid kooldioxide.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide