Vis & water

Waterplanten: lust en last

6624
27 nov 2016

Waterplanten zijn voor vis van levensbelang. Ze fungeren als paaiplaats en opgroeigebied en bieden schuilgelegenheid tegen predatoren. Veel vissen eten waterplanten of leven van de insecten en kreeftachtigen die tussen de planten voorkomen. Wateren kunnen echter ook dichtgroeien en dat is funest voor zowel de visstand als de sportvisserij.

Tegenwoordig is een groot deel van onze plassen en meren weer helder en daardoor zijn waterplanten terug van bijna weggeweest. De hoeveelheid waterplanten is op diverse wateren echter zo explosief gestegen, dat deze letterlijk dichtgroeien.

De belangrijkste oorzaak is dat de hoeveelheid voedingstoffen in het water sterk is afgenomen, waardoor het water kraakhelder wordt. Het zonlicht bereikt nu de –nog steeds zeer voedselrijke – waterbodem. Planten kunnen daardoor gaan woekeren (mogelijk wordt dit na enkele jaren minder doordat de hoeveelheid fosfaat in de bodem afneemt). Op grote wateren, zoals de Randmeren, heeft het rigoureus verwijderen van brasem dit proces nog eens verergerd.

Probleem

In een groeiend aantal wateren vormen waterplanten inmiddels een groot probleem. En niet alleen voor sportvissers, zeilers, zwemmers en andere waterrecreanten die hun hobby niet of nauwelijks meer kunnen beoefenen. Ook de visstand ondervindt last van de ongebreidelde plantengroei. Bijvoorbeeld door het afsterven van waterplanten in het najaar, waardoor zuurstofproblemen kunnen ontstaan.


Het maaien van waterplanten is steeds vaker nodig

Maar ook doordat sommige vijvers en sloten zo extreem dichtgroeien, dat vissen er niet meer kunnen zwemmen. Waterplanten zijn noodzakelijk voor een gezonde visstand, maar een teveel aan planten is schadelijk en moet worden aangepakt.

Oplossingen

Sportvisserij Nederland heeft enkele jaren geleden met succes het grootschalig verwijderen van brasems door waterbeheerders de wereld uit geholpen. Daarnaast werken we samen met andere recreatieorganisaties aan het oplossen van het waterplantenprobleem op de grotere wateren.


Daarbij zijn we van mening dat overheden – die verantwoordelijk zijn voor het waterbeheer – maatregelen moeten nemen
om het probleem adequaat aan te pakken. Een effectief maaibeleid hoort daar zeker bij. In kleinere, afgesloten wateren is bovendien de inzet van graskarper een goedkope, natuurvriendelijke en effectieve methode om de waterplantenoverlast te beteugelen.


Graskarpers inzetten kan effectief zijn op kleinschalig water


Gezamenlijke aanpak

Hengelsportverenigingen kunnen waterplantenoverlast gezamenlijk met de gemeente en het waterschap aanpakken. Woekerende waterplanten zorgen namelijk ook voor stankoverlast en beperken de waterafvoerfunctie. Het is van groot belang om bij de aanpak van waterplanten een goede strategie te bepalen.Niks doen of slechts eenmaal per jaar rücksichtslos met de maaiboot door een vijver heen gaan, is meestal geen echte oplossing. Waar nodig op visvriendelijke wijze maaien aangevuld met het uitzetten van (gras)karper, is dat meestal wel.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.