Vis & water

Visionair no. 42 is verschenen

4202
19 dec 2016

Deze week rolt bij de abonnees Visionair nummer 42 op de deurmat. Visionair is het magazine over biologie en beheer van vissen voor mensen die werkzaam zijn in de waterwereld of hiervoor een bijzondere belangstelling hebben. In deze Visionair is er aandacht voor diverse onderwerpen die visgerelateerd zijn.

Zilveren stromen

Er is onder meer aandacht voor de mogelijkheid voor trekvissen nadat de Haringvlietsluizen op een kier zijn gezet in 2018. Visdeskundige Jaap Quak van Sportvisserij Nederland deed als onderdeel van het Droomfondsproject onderzoek naar de visstand voor de afsluiting. Hij schreef er een leerzaam rapport over. Quak: “Ik hoopt dat het Haringvliet zijn naam weer eer zal aandoen. De dynamiek tussen zoet en zout zou tot een grote toename van jonge haring en spiering, plankton, kreeftachtigen en weekdieren moeten leiden.”


Opmerkelijk nieuws

Traditiegetrouw eindigt het nummer met de ‘Zijlijntjes’, met wetenswaardigheden over vis en water. In nummer 42 is er aandacht voor vissen die elkaar de weg wijzen. Vissen kunnen voor oriëntatie bij hun migratie verschillende prikkels uit de omgeving gebruiken. Van sommige soorten, zoals de zeeprik, is bekend dat zij tijdens hun paaimigratie geurstoffen van soortgenoten gebruiken als aquatische TomTom.

Maar ook de urine van vissen is van belang. Recente studies laten zien dat koraalriffen afhankelijk van vissen zijn, doordat vissen het koraal voorzien van belangrijke nutriënten. Zo geven ze met hun urine fosfor af in het water en scheiden ze stikstof uit in de vorm van ammonium via hun kieuwen.

Klik hier voor de volledige inhoudsopgave (pdf) van Visionair 42. Een abonnement nemen kan via de webshop.

Archief


Visionair heeft een uitgebreid online archief, dat je hier kunt bekijken.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.