Vis & water

Nederlands-Spaanse Haai

14076
22 dec 2016

Een ruwe haai die deze zomer in de Oosterschelde werd gemerkt, dook onlangs op voor de Spaanse kust. Helaas overleefde het 161 cm lange vrouwtje met jumbotag no. 4029 de ontmoeting met een bodemtrawler niet.

Op 18 juli 2016 merkten de weervissers bij Bergen op Zoom – beroepsvissers die op ansjovis vissen – een vrouwelijke ruwe haai van 161 cm. Dit haaienmerkprogramma van Sportvisserij Nederland, IMARES, vijftien schippers van hengelcharters en de weervisserij bewijst zijn waarde, want op 24 november werd de vis met jumbotag no. 4029 terug gemeld uit Spanje door Christina Rodriquez Cabello van het Spaanse Instituto Español de Oceanografía. Na 129 dagen en een reis van minimaal 1.750 kilometer was de haai 8 cm gegroeid.

Betere bescherming

Vermoedelijk heeft de haai in de Oosterschelde haar jongen ter wereld gebracht, waarna zij richting Spanje is afgereisd om aan te sterken. Jammer genoeg kwam ze op haar zoektocht naar voedsel de netten van de bodemtrawler MonteLouro tegen en overleefde ze dit niet. Gelukkig meldde schipper José Antonio Lago Vidal de terugvangst wel, zodat met deze informatie een bijdrage wordt geleverd aan de kennis omtrent deze haaien. Die biologische kennis is essentieel om deze bijzondere vissoorten in het kader van het Europese Haaienactieplan beter te beschermen.

Bron: Het Visblad

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.