Vis & water

Vergunning WKC Borgharen vernietigd

4509
01 mei 2017

De rechtbank Midden-Nederland heeft de door de minister van Infrastructuur en Milieu verleende vergunning voor de bouw van een waterkrachtcentrale in de Maas bij Borgharen vernietigd. Dit aangezien deze in strijd is met de beleidsregel van hetzelfde ministerie die stelt dat de vissterfte onder de norm van 0,1% moet blijven.

De rechtbank oordeelt dat onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat met de vergunde waterkrachtcentrale (WKC) in de stuw bij Borgharen kan worden voldaan aan de norm van maximaal 0,1% sterfte van zalmsmolts en schieraal. Ook is volgens de rechtbank onvoldoende aannemelijk gemaakt dat aan de norm van maximaal 10% sterfte van kwabaal wordt voldaan. De minister van I&M heeft volgens de rechtbank onvoldoende gemotiveerd waarom de vergunning voor de bouw van een waterkrachtcentrale toch is verleend. De vergunning is daarom vernietigd en de minister moet binnen zes maanden opnieuw beslissen op de vergunningsaanvraag van WKC Borgharen

Tweede overwinning

Deze uitspraak is een overwinning voor Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Limburg en VBC Roerdal die beroep hadden aangetekend tegen de door de minister verleende vergunning. Zij stellen zich op het standpunt dat de bouw van een nieuwe waterkrachtcentrale niet kan doorgaan aangezien deze meer dan 0,1% sterfte veroorzaakt aan migrerende zalm en schieraal en adequate voorzieningen om dergelijke sterfte tegen te gaan ontbreken. Overigens is deze nieuwe beleidsnorm van het ministerie in het leven geroepen nadat een in 2012 verleende vergunning al werd afgekeurd door de Raad van State nadat de georganiseerde hengelsport bezwaar had gemaakt.

Nog niet afgerond

Hoewel de uitspraak van de rechtbank een opsteker is voor Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Limburg en VBC Roerdal is deze langlopende zaak nog niet afgerond. De partijen kunnen tot 6 juni nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. In een vergelijkbare kwestie bij de waterkrachtcentrales in Linne en Lith is er overigens ook sprake van voortgang. Nadat Sportvisserij Nederland via de Tweede Kamer druk heeft uitgeoefend op het ministerie van I&M loopt hier nu een handhavingstraject. Dit voorziet erin dat de vissterfte bij de beide centrales drastisch omlaag moet op last van hoge boetes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.