Vis & water

Actiegroep 'zeebaars uit de schappen'

5205
21 feb 2018

Franse zeebaarsvissers hebben zich op social media verenigd om de gerichte visserij op de paaigronden een halt toe te roepen. Door supermarkten te wijzen op het verwoestende effect van deze praktijken, willen ze bewerkstelligen dat de zeebaars in de eerste drie maanden van het jaar uit de schappen wordt gehaald. Met succes!

De Facebookgroep ‘zeebaars uit de schappen van januari tot en met maart’ zag begin januari het licht en telt inmiddels meer dan 11.000 leden. “Dit zijn sportvissers die hun steentje willen bijdragen aan het beschermen van de zeebaars”, zegt initiatiefnemer Jean Claude Bourre . “Dat doen ze door van januari tot en met maart bij supermarkten en viswinkels te kijken of daar wilde zeebaars verkrijgbaar is. Ligt die daar, dan proberen ze op een nette manier in gesprek te gaan met de winkelmedewerkers en aan te geven dat het verkopen van in de paaiperiode gevangen vis niet duurzaam is.”

Netjes en respectvol


Middels foto’s van de winkelschappen met wilde zeebaars die op Facebook worden gedeeld, kunnen andere leden van de Facebookgroep ook in actie te komen en de betreffende winkel aanschrijven om hun ongenoegen te laten blijken. “Ook weer op een nette en respectvolle wijze. Anders gaat de boodschap en het effect verloren”, benadrukt Bourre. De oproepen krijgen steevast veel bijval, zodat de managers van supermarkten en viswinkels herhaaldelijk de boodschap te horen krijgen dat de zeebaars in de paaiperiode moet worden ontzien. 

Positieve reacties

De reacties van detaillisten zijn merendeels positief. “Veel betrokkenen weten niet dat de zeebaars zwaar onder druk staat en zijn bereid om deze uit de schappen te halen. Die berichten publiceren we ook op onze pagina – en controleren we – waarna de leden hun negatieve recensies op social media aanpassen.” Het initiatief van Bourre en kompaan Nicolas Blangy wordt ondersteund door Franse hengelsportfirma’s die de boodschap verspreiden – onder meer via 50.000 autostickers – en heeft inmiddels ook navolging gekregen in Engeland.


Twee maanden verboden

De Europese Unie heeft eind januari aangekondigd dat het in de maanden februari en maart verboden is om zeebaars uit het Kanaal en de Noordzee aan te landen. Dit geldt ook voor vis die ‘onvermijdelijk’ met netten is bijgevangen. Alle in februari en maart verkochte wilde zeebaars betreft dus illegale vis.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide