Vis & water

Advies ‘Welzijn van vissen’ gepresenteerd

5272
09 mrt 2018

Deze week presenteerde de Raad voor Dierenaangelegenheden het advies ‘Welzijn van vissen’. Hierin wordt meer aandacht gevraagd voor welzijnsaspecten van vis, bij zeevisserij, binnenvisserij, aquacultuur, sportvisserij, siervissen en dierproeven.

Het advies concludeert terecht dat vissen levende wezens zijn waarmee heel zorgvuldig moet worden omgegaan. Sportvisserij Nederland betreurt echter dat het advies alleen gaat over welzijn van vissen ‘in mensen handen’ en niet ‘door mensen handen’. Hiermee blijven de omvangrijke welzijnseffecten door overheidsingrijpen buiten beschouwing, zoals de negatieve invloed van gemalen, waterkrachtcentrales, dammen, maaien, baggeren, et cetera.

Prioriteit

Binnen de sportvisserij is het welzijn van vis een heel belangrijke prioriteit. Dit raakt immers aan het maatschappelijk draagvlak voor de hengelsport omdat we bij deze tak van sport omgaan met levende dieren. Daarom geven we veel voorlichting over hoe goed met vis om te gaan. Dat doen we door middel van vislessen op scholen, in hengelsportbladen en tv-programma’s en via hengelsportverenigingen.

Recreatieve gedragscode

Ook worden continu nieuwe materialen en technieken ontwikkeld die (mede) zijn gericht op het welzijn van vis: micro barbs, groeven op haakjes, zijdezachte leefnetten, elastiek, enzovoort. Verder worden door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties goedgekeurde recreatieve gedragscode toegepast en heeft de sportvisserij een uitgebreid eigen systeem van handhaving en toezicht georganiseerd met 1.200 hengelsportcontroleurs en 100 buitengewoon opsporingsambtenaren.

In overleg treden

Het is goed dat de Raad meer aandacht vraagt voor het welzijn van vis, maar Sportvisserij Nederland vindt het jammer dat bij het opstellen van het advies weinig contact is geweest met de sportvisserij over de huidige aanpak en de situatie in haar sector. Dit had de Raad mogelijk een beter beeld van de praktijk kunnen geven en het advies kunnen versterken. De georganiseerde sportvisserij gaat door met haar inzet op het gebied van welzijn van vis en is altijd bereid tot nader overleg over en de invoering van nog betere maatregelen.

Klik hier voor de link naar het advies Welzijn van vissen van de Raad voor Dierenaangelegenheden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.