Vis & water

Onderzoek naar vissterfte door scheepsschroeven

4045
24 aug 2018

De droogte van de afgelopen periode heeft in veel wateren vissen in de problemen gebracht. Door zuurstofgebrek of simpelweg het droogvallen van waterlichamen sneuvelde er vis. Mogelijk is er nog een andere factor in het spel: vissterfte door scheepsschroeven vanwege de lage waterstand.

De Duitse onderzoeker Jörg Schneider van het Bürogemeinschaft für Fisch- und gewässerökologische Studien (BFS) uit Frankfurt am Main vermoedt dat de lage waterstanden in de rivieren indirect vissterfte veroorzaken. Vanwege het lagere waterpeil zouden vissen sneller in het schroefwater van het scheepvaartverkeer terechtkomen en de ontmoeting met een draaiende schroef in veel gevallen niet overleven. De aard en locatie van de verwondingen op levenloos aangetroffen vissen langs de grote rivieren staan aan de basis van deze veronderstelling: de meeste slachtoffers hadden snijwonden bij het begin van de buik, net voorbij de borstvin.

Melding maken

Om zijn theorie van de desastreuze aanzuigende werking van scheepsschroeven bij een lage waterstand te toetsen is Schneider op zoek naar aanvullend bewijsmateriaal dat zijn hypothese ondersteunt. Daarom roept hij Nederlandse sportvissers die actief zijn op de grote rivieren op om melding te maken van verminkte vissen (dood of wellicht nog levend). Daarbij is het van belang dat een duidelijke foto wordt gemaakt van de verwondingen en de locatie waar het kadaver is aangetroffen wordt doorgegeven. Vermeld daarbij ook de datum, soort en lengte van de vis. Meldingen kunnen worden doorgegeven op het volgende e-mail adres: bfs-schneider@web.de

Klik hier voor een bijlage met meer informatie over het onderzoek.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.