Vis & water

Daadkrachtig optreden redt vissen in Berkel

4495
12 nov 2018

Dankzij alerte sportvissers en daadkrachtig optreden van de lokale hengelsportvereniging en Hengelsport Federatie Midden Nederland zijn veel vissen in de Berkel afgelopen week gered. Deze reddingsactie was hard nodig nadat een week geleden vlakbij de rivier een ondergrondse persleiding knapte.

De leiding vervoerde restwater met reinigingsmiddelen en eiwitten van twee zuivelfabrieken in Lochem en Borculo. De stoffen kwamen via het lek in de Berkel terecht, waarna het zuurstofgehalte in de rivier fors daalde. Duizenden vissen overleefden die zuurstofdaling niet.

Frank Bosman, senior beleidsmedewerker bij Hengelsport Federatie Midden Nederland, zocht direct contact met waterschap Rijn en IJssel toen hij begin vorige week meerdere telefoontjes over happende vis van bezorgde vissers kreeg. Het waterschap trok daarop benedenstrooms van het lek de stuw op om het vervuilde water vast te houden, en pompte het water weg naar een nabijgelegen bassin. Beluchters werden geplaatst om het zuurstofgehalte weer op peil te brengen. Helaas bleken de maatregelen niet genoeg om de vis in het betreffende stuwvak te redden.Ondersteuning bij afvissen

Ook benedenstrooms van de stuw kwamen vanaf woensdag meldingen van happende vissen binnen, vertelt Bosman. Daarop besloot de federatie om met hulp van de naastgelegen Sportvisserij Oost-Nederland en beroepsvisser Anton van Triest tot afvissing over te gaan. Na afstemming met het waterschap trommelden de federatie en de Lochemse hengelsportvereniging vrijwilligers op voor ondersteuning bij het afvissen. Lees hier de reactie (met videoreportage) van Jan Kamphuis, voorzitter van de Lochemse hengelsportvereniging.

Daadkrachtig optreden

Ook in de navolgende dagen bleven alle betrokkenen daadkrachtig optreden. In totaal is drie dagen gevist; het waterschap volgde het zuurstofgehalte en meldingen over vis in nood op de voet. Er werden extra pompen geplaatst om het water binnen het vervuilde stuwvak te houden. Het zuurstofgehalte in de Berkel neemt nu weer toe door inlating van water uit het Twentekanaal. Later deze week zal het lek in de persleiding naar verwachting worden gedicht.

Lees ook dit artikel over de calamiteit in Berkel.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.