Vis & water

Zeebaars met zender

5561
12 jun 2019

Zeebaarsvissers langs de Nederlandse kust maken kans op een bijzondere vangst. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Universiteit Gent voeren namelijk een onderzoek uit met gezenderde zeebaarzen. Vang je zo’n vis met een zender, maak hier dan melding van!

In samenwerking met ervaren zeebaarsvissers worden langs de Belgische kust en in de Westerschelde sinds 2018 zeebaarzen gevangen, waarna wetenschappers een kleine operatie uitvoeren en een zender inbrengen. Dit betreft zogenaamde ‘combinatiezenders’. Het bijzondere aan deze zenders is dat ze niet alleen de aanwezigheid van de vis in een bepaald gebied registreren, maar ook continu metingen uitvoeren van waterdiepte en -temperatuur. Dit levert waardevolle metingen en cijfers op die van groot belang zijn bij het onderzoek naar het bewegingsgedrag van zeebaars in de Zuidelijke Noordzee. Vorig jaar zijn reeds veertig zeebaarzen gezenderd, dit jaar volgen er nog tachtig.


Een zeebaars krijgt een kleine incisie t.b.v. de in te brengen zender.

Maak melding


Om dit onderzoek te doen slagen is het cruciaal dat de zenders weer bij het VLIZ belanden. Daarom krijgt degene die een oranjerode zender terugbezorgt een beloning (25 euro of een T-shirt van de Sea&Science collectie van het VLIZ, plus een vergoeding voor de vis). Dus vang je een gezenderde vis – herkenbaar aan de tag achter de rugvin en de hechting op de buik of vind je een op het strand aangespoelde zender (er dook al een exemplaar op aan de Engelse kust), neem dan contact op met jolien.goossens@ugent.be of jan.reubens@vliz.be. De locatie en het tijdstip van de vangst worden enkel voor de wetenschap gebruikt en niet publiek gemaakt.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.