Vis & water

'Knakaal' in kaart (video)

15743
31 okt 2019

Aan de oevers van de Waal en de zijtakken van de Rijn spoelen regelmatig enorme aantallen geknakte palingen aan. Om de oorzaak en omvang van dit fenomeen te achterhalen, gaat Sportvisserij Nederland samen met RAVON ‘knakalen’ in Nederland laten tellen en onderzoeken.

Een team van tientallen vrijwilligers zal in 2020 en 2021 de grootschalige zoekactie ondernemen. Doel is om te achterhalen wat de hoofdoorzaak is van de mechanisch beschadigde vis en wat de impact van die sterfte is op de palingstand in de rivieren. Plausibele boosdoeners zijn gemalen, waterkrachtcentrales en scheepsschroeven, maar heel precies is dat nog niet eerder uitgezocht.


Waterkracht mogelijk belangrijke oorzaak

Help mee

Om het onderzoek voor te bereiden, vindt nu nog het nodige uitzoekwerk plaats. De zoekactie zelf gaat in het voorjaar van 2020 van start. Heb jij interesse in deelname als vrijwilliger? Stuur dan een e-mail naar Niels Brevé van Sportvisserij Nederland (breve -at- sportvisserijnederland.nl) en geef je op.

RTL Nieuws

Ook Omroep Gelderland besteedde eerder deze week aandacht aan dit onderwerp. Bekijk hier het bericht van Omroep Gelderland
- inclusief een video waarin Sportvisserij Nederland-medewerker Niels Brevé tekst en uitleg geeft over het thema 'knakalen'.

Klik op onderstaande afbeelding om het item 'Het mysterie van de knakpaling' in RTL Nieuws te bekijken:Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.