Vis & water

Atlantische forellen krijgen zender in Overijsselse Vecht

4151
09 nov 2019

Twee Atlantische forellen (ofwel: zeeforellen) hebben deze week bij een stuw in de Overijsselse Vecht een zender gekregen. Via die zender willen Sportvisserij Nederland en Nederlandse en Duitse waterbeheerders te weten komen of de Atlantische forel zijn paaigronden in Duitsland kan bereiken. Deze forel is een kwetsbare soort die in Nederlandse rivieren weinig voorkomt.

Bij stuwen, vispassages, nevengeulen en zijwateren worden ontvangers geplaatst die stroomop- en afwaarts de met zenders uitgeruste forellen detecteren.

Zo brengen Sportvisserij Nederland en waterbeheerders samen de voornaamste knelpunten in de rivier in kaart. Verder onderzoekt Sportvisserij Nederland hoe goed de bestaande vismigratiemogelijkheden zijn – niet alleen in de zestig kilometer die de Vecht door Nederland stroomt maar ook in de ‘bovenloop’ (zo’n 100 kilometer) in Duitsland.

Swimway Vecht


De Overijsselse Vecht is de komende vier jaar het terrein van een internationaal vismigratie-onderzoek: Swimway Vecht. Doel is het verbeteren van de visstand door onderzoek naar de vismigratiemogelijkheden in de gehele Vecht – van de bron in het Duitse Münsterland tot de monding bij Zwolle. Naast de Atlantische forel wordt ook onderzoek gedaan naar winde, houting, kwabaal, rivierprik en paling.


Kwabaal, één van de doelsoorten van het onderzoek

Lees ook:


Gerelateerde berichten
01 jul 2019 Waddenfonds steunt project Swimway Waddenzee 3146 Het project Waddentools – Swimway Waddenzee kan dankzij een bijdrage vanuit het Waddenfonds van start gaan. Dat werd afgelopen vrijdag door het Waddenfonds bekend gemaakt. Doel van het project is om erachter te komen met welke beheermaatregelen de verarmde visstand in de Waddenzee kan worden hersteld. Sportvisserij Nederland is een van de projectpartners. 14 mrt 2019 Windes vangen en merken voor 'Swimway Vecht' (video) 5883 Op dinsdag 12 maart zijn meerdere windes bij Vechterweerd (De broekhuizen) gemerkt en weer teruggezet om de vismigratie in kaart te brengen. De actie was onderdeel van het project 'Swimway Vecht'. Het doel van dit project is om op de hele Vecht goede vismigratiemogelijkheden te realiseren, van de monding (Waddenzee) tot aan de bron in Duitsland. 13 feb 2019 Swimway Vecht: vismigratie onderzocht 5257 De Overijsselse Vecht is de komende vier jaar het terrein van een internationaal vismigratie-onderzoek: Swimway Vecht. Doel is het verbeteren van de visstand door onderzoek naar de vismigratiemogelijkheden in de gehele Vecht – van de bron in het Duitse Münsterland tot de monding bij Zwolle. 28 jul 2017 Zeeforel in Overijsselse Vecht (video) 6006 De inspanningen van Sportvisserij Oost-Nederland en diverse waterschappen om de rivieren en beken in Drenthe en Overijssel weer geschikt te maken voor trekvissen, werpen hun vruchten af. Een onderwatercamera in de Vecht registreerde onlangs een optrekkende zeeforel tussen Zwolle en Dalfsen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.