Vis & water

Oprukkende blauwalg door warmte

8902
13 aug 2020

Als gevolg van de aanhoudende tropische hitte - die al sinds eind vorige week duurt - komen op steeds meer plekken in Nederland meldingen van blauwalg binnen. Zwemmen wordt in diverse natuurwateren afgeraden, maar vissen blijft meestal mogelijk.

Met name waterschappen - die door de droogte al langer op hun hoede waren - volgen de stijgende watertemperaturen nauwlettend en nemen waar nodig maatregelen om problemen met blauwalg tegen te gaan. Zo voert Waterschap Brabantse Delta sinds woensdag geen water meer aan in de Auvergnepolder bij Halsteren om verspreiding van de bacterie te stoppen. Rijkswaterstaat waarschuwt dat veel rivieren inmiddels zo warm zijn dat ook daar op sommige plekken blauwalg voorkomt. Waar je wel en niet veilig kunt zwemmen, zie je onder meer op deze kaart van Zwemwater.nl.

Snoek ontzien

Sportvissers worden met klem verzocht lokale maatregelen van waterbeheerders te volgen, maar kunnen in beginsel ook in water met blauwalg blijven vissen. Let wel extra op als je het water op- of ingaat en voorkom dat je via je handen water binnenkrijgt. Wat de vissen zelf betreft is het devies om gevoelige soorten zoals snoek te ontzien bij de huidige hoge watertemperaturen. Warm water kan namelijk minder zuurstof bevatten, waardoor met name grote vissen sneller uitgeput zijn. Van eventuele blauwalg hebben vissen meestal geen directe last.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.