Vis & water

VISpas Hotspots: Horstertocht

3815
21 okt 2020

Iedereen die Flevoland een beetje kent, weet dat tussen de talloze uitgestrekte akkers ook veel vaarten liggen. Een klassiek voorbeeld is de Horstertocht, die vanuit de Hoge Vaart via een scherpe knik naar Zeewolde loopt. Dit water staat al jaren in de VISpas en heeft sportvissers opvallend veel te bieden.

Gelegen in de luwte van hoge bomen en met riet aan weerszijden, is de wind niet snel een probleem op de pakweg dertig meter brede Horstertocht. De vaart heeft een relatief harde kleibodem bij een diepte tot hooguit twee meter. Aan de Groenewoudse Weg vlakbij de bocht ligt een comfortabele, openbare trailerhelling met een ruime parkeerplaats en op diverse plaatsen tussen het riet – dat in de koude maanden van het jaar goeddeels afsterft – zijn open plekken gemaakt.

Witvis

Witvissers kunnen zich aan dit water met name met de vaste stok uitstekend vermaken. Blank- en ruisvoorn, kolblei en brasem zwemmen er in grote aantallen, al betreft het doorgaans wel kleinere vissen. De grotere exemplaren zitten vooral in de Hoge Vaart en
zijn hier beduidend schaarser. Ben je toch meer fan van de werphengel? Kies dan voor een zachte matchhengel of winkle picker; een zware feederstok komt hier niet tot zijn recht.

Karper

Statisch vissen op karper kan ook prima aan de Horstertocht. Kies hierbij wel voor groter aas zoals boilies om de witvis te vermijden. Verwacht ook geen monstervangsten: kleinere schubkarpers van zo’n vijf kilo vormen de hoofdmoot, met daarbij uitschieters tot een kilo of tien. Struinend penvissen kan ook, maar is hier iets uitdagender bij gebrek aan typische hotspots zoals duikers en overhangende bomen. Obstakels zijn er nauwelijks, dus kies gerust voor licht materiaal.

Roofvis

Ook roofvis is breed vertegenwoordigd in de Horstertocht. De snoek is er gemiddeld 70-80 centimeter lang met uitschieters tot over de meter, terwijl de veelal kleine baars zich onder meer aan kleinere plugjes of met een dropshot laat vangen. Verrassend is dat grote snoekbaars (vanaf 70 centimeter) in het vroege voorjaar vanuit de Hoge Vaart het water optrekt. Deze vissen houden zich veelal op in de oeverzones, waar ze onder meer werpend met pluggen te vangen zijn. Ga je liever met de boot het water op? Sleep dan met (middel)grote pluggen, spinnerbaits of shads op lichte jigheads. Traag geviste streamers kunnen ook succesvol zijn, zeker in de koudste maanden van het jaar.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.