Vis & water

VISpas Hotspots: Valleikanaal (Utrecht)

7222
01 sep 2022

Het 40 kilometer lange Valleikanaal loopt van de Nederrijn bij Rhenen naar de Eem in Amersfoort. In een relatief waterarme omgeving is dit visrijke kanaal een heuse trekpleister voor sportvissers – niet in de laatste plaats omdat het sinds 2018 bijna volledig in de VISpas staat.

Tekst en beeld: Pieter Beelen

Met een gemiddelde breedte van circa twintig tot dertig meter en een diepte tot een meter of vier is het Valleikanaal een vrij doorsnee kanaal. Bijzonder is echter dat je hier geen scheepvaart aantreft: het kanaal dient ter afwatering van de Gelderse Vallei en moet wateroverlast voorkomen. Op het water staat vrijwel altijd een lichte ‘trek’, maar na hevige regenval kan het flink stromen. Die extra stroming kan ervoor zorgen dat de vis ‘aan’ gaat, maar ook met een lichte stroming is er vrijwel altijd goed vis te vangen.

Witvis

Het Valleikanaal is een uitstekend water voor brasem. Die kun je overal wel verwachten, maar zeker ’s winters hebben stekken in de bebouwde kom (bijvoorbeeld in Amersfoort) een streepje voor. De gemiddelde lengte van een ‘platte’ bedraagt 45 tot 55 cm, al zitten er ook uitschieters tot begin 60 cm. De winde doet het ook goed op het Valleikanaal. Die vang je niet alleen tijdens de windetrek in het vroege voorjaar, maar ook de rest van het jaar (tip: broodkorst of de feederhengel). Verder zwemt er zeelt (methodfeeder), blankvoorn, ruisvoorn en veel alver (vaste stok). Het is niet voor niets dat HSV Amersfoort hier graag witviswedstrijden houdt.


Op diverse plekken langs het Valleikanaal zijn visstoepen aangelegd.


Roofvis

Snoek is hier de nummer één roofvis. Zeker op de stukken in het landelijk gebied – waar wat  meer waterplanten groeien – voelt Esox lucius zich prima thuis. Er zitten zelfs ‘krokodillen’ van een meter plus. De hengeldruk is wel hoog, dus afwijkend kunstaas zoals een streamer kan door de wol geverfde vissen alsnog over de streep trekken. Stap zeker ook op de fiets om minder druk beviste stekken aan te doen. De roofblei is als runner-up roofvis nummer twee. De aantallen nemen de laatste jaren fors toe en er zijn zelfs 80’ers gevangen. In de buurt van de stuwen – waar altijd wat stroming staat – vind je de hotspots. Als verrassing kan dit kanaal soms een flinke snoekbaars of een mooie baars opleveren.

Karper

Dankzij een spiegelkarperproject – mede mogelijk gemaakt door Sportvisserij MidWest Nederland en de visrechthebbende hengelsportverenigingen – kent het Valleikanaal een mooi en interessant karperbestand. Verwacht hier geen 40-ponders, maar er zwemmen wel hoge twintigers en een paar vissen tikken de 30 pond aan. Statisch vissen ligt aan dit water het meest voor de hand omdat het soms lang wachten is op vis die langs trekt. Met warm weer kies je voor plekken met wat meer zuurstof in het water, zoals stekken bij stuwen of plaatse waar zijbeken in het kanaal uitmonden. Nachtvissen is niet overal toegestaan, maar op bepaalde trajecten mag dit wel. Op het stuk bij Leusden en Woudenberg mag dit met een toestemming van HSV Ons Genoegen, op het Veenendaalse deel moet je lid zijn van HSV de Rietvoorn. Je zit er prachtig midden in de natuur – of beter gezegd ‘in de vallei’.

Bijzondere voorwaarden

Aangezien het Valleikanaal verschillende visrechthebbende hengelsportverenigingen kent, verschillen de regels per traject. Check daarom altijd eerst de gratis VISplanner app en lees de bijzondere voorwaarden goed door. Zo is het bijvoorbeeld niet overal toegestaan om vanuit een boot te vissen.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.