Vis & water

WK Streetfishing - dit zijn de tegenstanders!

2146
12 okt 2022

Op het WK Streetfishing in Zwolle – georganiseerd door Sportvisserij Nederland op 14 en 15 oktober – gaat Team NL tegen 9 andere landen in de binnenstad de strijd aan om de wereldtitel. Sportvisserij Nederland reisde af naar Zwolle om tijdens de teamregistratie dag een aantal buitenlandse teams te interviewen.

Aan dit WK doen teams uit 10 verschillende landen mee: Nederland, België, Engeland, Estland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Litouwen, Roemenië en Oekraïne. Elk land heeft zijn eigen specialiteiten en manieren van vissen, wat voordelen en nadelen kan opleveren op het parcours in Zwolle. Wij hebben deelnemende teams een kort interview kunnen geven over hun aanpak, voorbereiding en verwachtingen tijdens dit WK, waaronder ook het team uit Oekraïne.


(Een flinke baars gevangen tijdens de training van dinsdag, foto: Sander Boer)

Team Oekraïne

Captains: Danylo Liasov en Maksym Nestertsov 
Deelnemers: Artur Bilan (33), Tymur Bilan (33), Ivan Vyshykov (39), Nadrii Zhydilin (40), Maksym Tsybulskyi (27) en Petro Humeniuk (19)

Maksym Nestertsov over de wedstrijd en voorbereiding: “We proberen het water en de vissen te begrijpen, de vissen zijn hetzelfde als in ons eigen land maar toch is de visserij anders. Ook is het erg belangrijk om veel te testen welke aasjes en technieken wel en niet werken. De specialiteiten hier zijn anders dan wij gewend zijn. Ook kijken wij naar andere vissers hoe zij vissen en waarom zij dit doen. We doen een mix van onze eigen technieken en proberen veel dingen uit die wij zien bij anderen. Het is een proces, we weten nog niet 100% of we het juiste doen maar we werken er hard voor.”
"Onze kwaliteiten? Wij kunnen zelfs in een plas modder nog vis vangen”, zegt Maksym. “Het gaat erg leuk worden en er gaan grote vissen gevangen worden. Maar het belangrijkste voor ons is, dat wij het hier naar ons zin hebben. Het is nu oorlog in Oekraïne en hebben hierdoor niet zoveel tijd gehad om voor te bereiden. We zijn hier heen gekomen om te kunnen ademhalen, te relaxen en lekker te vissen. Dit is een fijne plek om te zijn, het is genieten en even tot rust komen”.

Team Hongarije

Captain: Bosanszky Péter Márk, assistant captain: Dávid Ferenc
Deelnemers: Gégény Viktor (48), Oláh Péter (26), Fürtös Attila (43), Muth László Tamás (39), Szilágyi Zoltán (35), Antal Gábor (39).

Captain Bosanszky Péter Márk over de wedstrijd en voorbereiding: ”We zijn hier vorige week aangekomen om te trainen met 8 personen. We vangen heel veel vis, maar vooral erg kleine vis. De snoeken zijn groot, maar erg lastig te vangen. Ons team is samengesteld uit de beste vissers die zijn geselecteerd tijdens het Nationale kampioenschap streetfishing. We zijn vooral erg goed in het teamwork. We hopen minimaal een tweede of derde plaats te pakken, maar uiteraard gaan we voor de winst!”


Bijvangst in de vorm van een zwartbekgrondel, foto: Sander Boer

Team Frankrijk

Captains: Eric Despalin en Alain Barthelemy
Deelnemers: Tom Bontempelli (34), Jeremy Seguin (44), Raphael Becker (41), Thomas Gasnier (31), Brice Drevet (32), Morgan Calu.

Captain Eric Despalin over de wedstrijd: ”In augustus zijn we al 3 dagen gaan trainen om te kijken hoe het hier is, afgelopen maandag zijn we aangekomen om te vissen. Wij hebben toen in de wedstrijdsector gevist en vandaag vist het team buiten de sector om te kunnen wennen aan de visserij en omgeving. De visserij is lastig, we vingen wel alle hoofddoelsoorten: snoek, baars en snoekbaars.”
 
Denken jullie dat het team kans heeft om te winnen? “Streetfishing is ontstaan in Frankrijk, onze teamleden beoefenen al meer dan 10 jaar deze visserij dus ik denk dat wij veel voordeel hebben. Of we gaan winnen weet ik niet, het blijft ten slotte vissen, je moet ook soms geluk hebben”.

Team Estland

Captain: Mati Banhard
Deelnemers: Ivo Soöt (41), Raigo Padar (49), Andrus Käpp (42), Aleks Zubov (39)
 
Ivo Soöt over de voorbereidingen voor het WK: ”We hebben een korte voorbereiding gehad, waarin we maar twee dagen hebben kunnen oefenen. De visserij is anders en lastig, maar ik denk wel dat we inmiddels een beetje beginnen te wennen aan de visserij en technieken die je nodig hebt om hier goed te kunnen vangen."

"Onze kwaliteiten zitten hem in het hebben van specialisten in groot en klein aas, de combinatie hiervan zorgt ervoor dat we de doelsoorten goed kunnen targetten. Het belangrijkste is dat het weer niet teveel verandert zodat de visserij hetzelfde blijft. Ook hopen wij dat de training van donderdag ons nieuwe inzichten gaat bieden voor de wedstrijddagen."

Live tussenstanden

Volg hier de live tussenstanden van WK Streetfishing 2022
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.