Vis & water

Voorzitter NOC*NSF: Vissen maakt Nederland beter en mooier

1902
18 nov 2022

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF, ziet dat sport veel meer aan de maatschappij bijdraagt dan alleen aan een betere gezondheid. In haar column noemt ze de sportvisserij als één van de voorbeelden van sporten die voor een beter en mooier Nederland zorgen. Een mooie boodschap die je heel goed kunt gebruiken in de belangenbehartiging van je hengelsportvereniging naar bijvoorbeeld je gemeente.

“Ook vissen is een sport die midden in de maatschappij staat en positieve neveneffecten kent. Vissen is voor degenen die het doen vaak zeer ontspannend en helpt daardoor om stress symptomen te verminderen of te verhelpen. Je overgeven aan de dobber en de onvoorspelbare vissen draagt daarmee bij aan een betere mentale gezondheid. Ook Defensie heeft deze positieve neveneffecten onderkend en werkt samen met de Nederlandse Sportvisserijbond om soldaten met PTSS-klachten de rust te brengen die zij zo hard nodig hebben. Maar de bond doet meer. Zij werkt ook nauw samen met natuurbeheerorganisaties. Waar het beeld vaak is dat vissers de natuur verstoren, verricht de bond juist veel werk om de visstand op peil te houden en de kwaliteit van het viswater verder te verbeteren. Want juist de bond en haar vissers begrijpen dat je alleen de mogelijkheid blijft houden om te vissen als je zorgvuldig met de vis en z’n leefomgeving omgaat. Vissen doe je met respect naar dier en omgeving!”
 
‘De sportvisserij draagt als sport bij aan een betere, leukere maatschappij. De sportvisserij levert – naast gezondheid - ook nadrukkelijk een belangrijke bijdrage aan een ‘beter’ Nederland op meerdere facetten’, aldus Anneke van Zanen-Nieberg.

Werken aan een betere gemeente

De boodschap en conclusie van de voorzitter van het NOC*NSF zijn belangrijk voor elke hengelsportvereniging. Het laat zien dat je als ‘sportvereniging’ heel veel te bieden hebt om de leefomgeving in je eigen gemeente beter en leuker te maken. Dit is een steuntje in de rug in een tijd dat de sportvisserij steeds meer onder druk komt te staan. Sportvissen is veel meer dan een vis proberen te vangen; het is natuurbeleving, natuurbeheer (waterkwaliteit, visstand, toezicht en handhaving) en sport en heeft dus een heel brede maatschappelijke betekenis. Draag dit verhaal ook uit in de contacten die je als hengelsportvereniging hebt met raadsleden en ambtenaren binnen een gemeente. Zonder goede en volledige informatie kunnen die mensen geen afgewogen beslissingen nemen over zaken die belangrijk zijn voor sportvissen. Laat je vooral zien binnen je gemeente!
 

Meer informatie

Kijk hier voor tips over de belangenbehartiging van je vereniging, het leggen van contact met je gemeente en de aanpak van je lobby.

Kijk voor de maatschappijgerichte programma's die Sportvisserij Nederland en de federaties samen met hengelsportverenigingen in heel Nederland uitvoeren ook eens op de websites VISsenschool (vislesprogramma), Samen VISsen (vissen met bewoners van zorginstellingen) en VISparel (mooier viswater in en voor de wijk) en doe mee!
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.