Vis & water

Steunmaatregelen voor sportclubs bij (te) hoge energielasten

2146
19 dec 2022

Het kabinet heeft een aantal steunmaatregelen aangekondigd voor sportclubs die problemen hebben als gevolg van de stijgende energielasten. De uitwerking van enkele van deze maatregelen laat nog op zich wachten. Duidelijk is wel dat hierbij voor gemeenten een belangrijke rol is weggelegd middels een extra toevoeging aan het gemeentefonds dat gemeenten vrij kunnen besteden.

Het advies aan hengelsportverenigingen voor wie dit geldt is dus om bij (voorziene) problemen snel met de gemeente in overleg te gaan.

Het gemeentefonds is één van de compensatiemaatregelen die in het leven zijn geroepen voor sportclubs. In totaal zijn er vijf regelingen waar sportclubs met (te) hoge energielasten gebruik van kunnen maken. Voor hengelsportverenigingen lijken de meest relevante:

1 – het prijsplafond voor huishoudens: de overheid stelt vanaf 1 januari een prijsplafond in voor energietarieven voor de eerste 2900 kWh elektriciteit en 1200 m3 gas die wordt afgenomen. Dit plafond geldt in principe per aansluiting. Naar verwachting kunnen verschillende ‘kleine gebruikers’ in de sport hiervan profiteren.

2 – Noodfonds amateursportverenigingen: de minister heeft een noodfonds van 6 miljoen euro voor amateursportverenigingen aangekondigd. Dit fonds is bedoeld voor verenigingen die buiten de bovenstaande regelingen vallen en daardoor continuïteitsproblemen krijgen. De voorwaarden voor het fonds moeten nog uitgewerkt worden.

3 – Naast de bovenstaande regelingen krijgen de gemeenten extra financiële armslag door een extra uitkering van 300 miljoen euro via het gemeentefonds. Gemeenten zijn vrij in hoe ze dit geld gaan besteden, maar de minister gaat ervan uit dat ze deze middelen ook aanwenden om bijvoorbeeld sporthallen en kunstijsbanen te ondersteunen.

De verschillende regelingen worden de komende tijd uitgewerkt en gaan naar verwachting - met terugwerkende kracht - in het tweede kwartaal van 2023 open. De looptijd van de regelingen is naar alle waarschijnlijkheid tot 2023.

>> Lees hier meer

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.