Vis & water

VISpas Hotspots: De (Utrechtse) Vecht

4053
08 sep 2023

Wil jij weten waar je supergoed kunt vissen? Maandelijks geven we jou in VISpas Hotspots één bijzonder viswater. Deze maand is dat de Vecht. De Vecht begint in Utrecht en gaat noordwaarts naar Muiden. Hier komt de ruim veertig kilometer lange rivier uit in het IJmeer. Vrijwel de hele afstand is met de VISpas bevisbaar. Het biedt jou als roofvisser, witvisser of karpervisser veel afwisseling.

Waar kun je vissen op de Vecht?

De Vecht is een viswater met veel variatie. Dit komt door de de wisselende breedte, kronkelende loop en veelzijdige omgeving. Op sommige plekken is de afstand tot de overkant vijftien meter. Op andere plaatsen kan de rivier zelfs wel 150 meter breed zijn. Naarmate je verder van Utrecht gaat wordt het water steeds breder.

Tussen 2010 en 2015 is de Vecht over de volledige lengte gebaggerd. Hierdoor is het water dieper en schoner geworden. Langs bijna de hele lengte van de oever lopen wegen. Toch is de berm op veel plaatsen smal en is parkeren op sommige plekken verboden. Dit komt deels door de zeventiende-eeuwse landgoederen, kastelen, buitenhuizen en tuinen langs de Vecht.

Met de VISpas en VISplanner kun je op superveel water vissen. Kijk in de gratis VISplanner app of op www.VISplanner.nl om te zien waar je precies mag vissen.


Zo vis je op witvis met de vaste hengel en feederhengel

Met de vaste stok of feederhengel kun je op de Vecht goed op brasem en voorn vissen. Bij de vaste hengel kies je voor een montage met een dobber van minimaal 1,5 gram. Dat is beter omdat het op 11 tot 13 meter afstand wel 3 tot 4 meter diep kan zijn. Ook is er een lichte stroming. De brasems zijn soms wel drie kilo zwaar én sterk, dus vis wat zwaarder.
 
Ook met de feederhengel kun je goed vissen op de Vecht. Kies voor een goed zinkende hoofdlijn. Tip: overweeg nylon in plaats van een gevlochten lijn. Dan kan je ook op dagen met veel boten lekker vissen. Het motto houd het simpel is voor beide technieken belangrijk. Naast brasem en voorn kan je ook andere witvis vangen zoals winde en grondels.

Hoe hengel je de karpers binnen?

De vangkans op De Vecht kan erg verschillend zijn. De karpers, die vaak in groepjes zwemmen, hebben de neiging om snel door te zwemmen. Het is mogelijk dat je in korte tijd meerdere karpers vangt, of helemaal niks. Het karperbestand van de Vecht bestaat uit vissen tussen de twintig en dertig pond. Door karperuitzettingen in de regio’s Amsterdam en Utrecht vang je naast schubkarpers ook geregeld spiegelkarpers.

Door voor te voeren vergroot je de kans op succes. Voeren met particles kan riskant zijn vanwege de forse brasems die rondzwemmen. Om die reden kun je voor boilies kiezen. Spreid je kansen door met twee hengels te vissen. Leg één hengel in het deel van het water waar je kunt varen. Met je andere hengel vis je tegen de lelies aan.
 
Het is ook belangrijk dat je onderzoek doet naar obstakels op de bodem. Dat kan bijvoorbeeld met een werpgewicht of dieptemeter. De rivier wordt namelijk al heel lang gebruikt. Op je stek kunnen resten van de oude bescherming van de oever of palen aanwezig zijn. Op het noordelijk deel van de Vecht mag je met de NachtVIStoestemming tenslotte het hele jaar door nachtvissen.

In deze gebieden vang je roofvis

Op plekken waar de Vecht door een bebouwde omgeving stroomt zijn bruggen, kades, woonboten en afmeerpalen interessante spots. Deze plekken zijn voor baars en snoekbaars erg aantrekkelijk. Met een dropshotmontage kun je deze heel precies afvissen. Met deze techniek waarbij je op en rond de bodem vist kom je minder snel vast te zitten.


 
In de winter heeft het voordeel om op dit soort stukken met dood aas op snoek te vissen. Het water is hier net een tikkeltje warmer. Kijk trouwens niet gek op van grote snoekbaars als bijvangst.
 
In de andere gebieden zijn aantakkingen op andere wateren, de uitstroom van gemalen, bruggen, bochten en verbredingen goede stekken. Waar de rivier wat smaller wordt stroomt het iets harder en kun je ook roofblei verwachten.
 
Op de Vecht wordt aardig wat vanuit de boot gevist. Hier kan je trollen op snoek met pluggen en softbaits. Je kan met je boot het water op bij Op Buuren (Maarssen) bij de openbare trailerhelling Oud Zuilen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.